Martin Krausen pianoluokan suomalaiset opiskelijat Sternin konservatoriossa 1910-1914 - Virtanen Marjaana (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2022)
Artikkeli käsittelee Martin Krausen pianoluokalla Sternin konservatoriossa 1910-1914 opiskelleiden suomalaisten opintoja. Aineistona on Berliinin taideyliopiston arkistossa sijaisteva, Sternin konservatoriosta säilynyt materiaali (vuosikertomukset, opinto-oppaat jne.). Artikkelissa selvitetään, ketkä opiskelivat Krausen luokalla mainittuna ajanjaksona. Toiseksi tarkastellaan opintojen luonnetta ja kolmanneksi suomalaisopiskelijoiden työuria opintojen jälkeen. Krausen luokalla opiskelivat mm. Ernst Linko ja Kosti Vehanen, jotka loivat opintojensa jälkeen merkittävän uran muusikkoina ja musiikkipedagogeina.
Kartanoista kaikkien soittimeksi. Pianonsoiton historiaa Suomessa