ECMOn ja mekaanisen paineluelvytyslaitteen käyttö sairaalan ulkopuolella ja kuljetuksessa osana sydänpysähdyspotilaan elvytystä - Kelavuori, Petteri (My University, 2023)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin mekaanisen paineluelvytyslaitteen ja ECMO-hoidon käyttöön sairaalan ulkopuolella ja kuljetuksessa sydänpysähdystilanteissa. Mekaanista paineluelvytyslaitetta ei suositella käytettävän elvytyksessä rutiinisti, sillä tiedetään, että se ei lisää potilaan selviytymistä elvytyksestä verrattuna manuaaliseen paineluelvytykseen. ECMO-hoito on laajalti käytössä sairaalassa tiettyjen yleisesti hyväksyttyjen kriteerien täyttyessä, mutta sen käytöstä sairaalan ulkopuolella ei ole tehty selkeitä linjanvetoja. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, että millä kriteereillä mekaanisia paineluelvytyslaitteita käytetään ja miten niiden käyttö onnistuu erilaisissa olosuhteissa elvytyksessä sairaalan ulkopuolella. ECMO-hoidon suhteen tarkasteltiin, että onko se käyttökelpoinen elvytyksen apuväline, onko sillä vaikutusta potilaan ennusteeseen ja mitä kriteereitä sen aloittamiseksi käytetään sairaalan ulkopuolella sydänpysähdyspotilaan elvytyksessä. Aineisto tähän narratiiviseen kuvailevaan kirjallisuuskatsaukseen on haettu PubMed tietokannasta aihetta kuvailevilla asiasanoilla. Artikkeleita kirjallisuuskatsaukseen sisällytettiin 19, joista 7 liittyy mekaaniseen paineluelvytyslaitteeseen ja 12 ECMO-hoitoon. Mekaaninen paineluelvytyslaitteen käyttö on kirjallisuuskatsauksen perusteella perusteltua, mikäli tilanpuutteen vuoksi manuaalisen paineluelvytyksen antaminen on vaikeaa, elvyttäjän turvallisuus vaarantuu tai elvytyksen laatu heikkenee. Paineluelvytyslaite pystyy tutkimusten perusteella tuottamaan laadukasta paineluelvytystä monenlaisissa ympäristöissä. Sen käyttö ei kuitenkaan ole perusteltua, mikäli manuaalista paineluelvytystä voidaan turvallisesti ja laadukkaasti antaa. Katsauksen perusteella ECMO-hoito on mahdollista toteuttaa sairaalanulkopuolella ja näin sitä voidaan pitää käyttökelpoisena elvytyksen apuvälineenä. Sairaalan ulkopuolinen ECMO-hoito myös mahdollisesti vaikuttaa potilaan ennusteeseen positiivisesti. ECMO-hoidettujen elvytyspotilaiden määrä sairaalan ulkopuolella on kuitenkin hyvin vähäinen, eivätkä potilasvalinnan kriteerit ole samat eri paikoissa, joten johtopäätöstä ECMO-hoidon vaikuttavuudesta ei voida kirjallisuuden perusteella tehdä.
Keywords: paineluelvytyslaite, ECMO