Ostaja-toimittajasuhteiden pimeä puoli - Virkkunen, Axel (My University, 2025)
Perinteisesti ostaja-toimittajasuhteita on tarkasteltu erityisesti niiden positiivisten ulottuvuuksien, kuten luottamuksen, sitoutumisen ja yhteisen arvonluonnin näkökulmasta. Huomiota on kuitenkin alettu kiinnittää enemmän myös niin sanottuihin ostaja-toimittajasuhteiden pimeisiin puoliin. Pimeä puoli viittaa muun muassa opportunistiseen käyttäytymiseen, valtasuhteiden epätasapainoon, tiedon epäsymmetriaan ja liialliseen riippuvuuteen. Tutkielmassa käsitellään ostaja-toimittajasuhteiden pimeän puolen taustalla vaikuttavia ilmiöitä ja teoreettisina viitekehyksinä hyödynnetään transaktiokustannusteoriaa ja resurssiriippuvuusteoriaa. Niiden avulla voidaan jäsentää, miten kustannukset, riskit ja riippuvuudet muovaavat ostaja-toimittajasuhteita. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa hyödynnettiin tieteellistä kirjallisuutta ja ajankohtaisia artikkeleita tutkimuskysymysten selvittämiseksi. Tutkielmassa tarkastellaan, miten tällaiset haitalliset ilmiöt voivat syntyä, millaisia seurauksia niillä voi olla, ja ennen kaikkea, millä keinoin niitä voidaan ennaltaehkäistä. Tutkielmassa analysoitiin kolmea pääasiallista ennaltaehkäisevää lähestymistapaa: erilaisia hankintastrategioita, sopimuksiin ja valvontaan perustuvia hallintamekanismeja, sekä informaatioteknologian hyödyntämistä läpinäkyvyyden ja koordinaation parantamisessa. Nämä keinot voivat toimia toisiaan tukevina mekanismeina, jotka yhdessä muodostavat suojaavan rakenteen pimeän puolen riskejä vastaan. Teknologian avulla voidaan jakaa reaaliaikaista dataa, luoda yhteisiä järjestelmiä ja suorittaa päätöksentekoa läpinäkyvällä tavalla, joka rajoittaa vallan keskittymistä. Johtopäätösten valossa voidaan todeta pimeän puolen ilmiöiden olevan monisyisiä ja usein piileviä, minkä vuoksi niiden ennaltaehkäisy edellyttää aktiivista ja vuorovaikutteista suhteiden hallintaa. Tiivis yhteistyö, korkea sitoutumisen taso, tarkoituksenmukainen viestintä ja luottamus ovat keskeisiä elementtejä toimivan suhteen rakentamisessa. Samalla on kuitenkin huomioitava, että liiallinen luottamus voi heikentää valvontaa ja altistaa haitalliselle käyttäytymiselle. Tutkielmassa tuodaan esiin myös vaihtoehtoisia näkökulmia, joiden avulla vältetään liiallista yleistämistä ja korostetaan, että tarkastelu on osittain suhdekohtaista. Näin muodostuu kokonaisvaltainen kuva ostaja-toimittajasuhteiden pimeästä puolesta sekä sen hallintakeinoista toimitusketjujen johtamisen näkökulmasta.
Keywords: ostaja-toimittajasuhteet, hankintastrategiat