Aikuisten L2-opiskelijoiden suullisen kielitaidon kehittyminen ja oppimiskokemukset perinteisessä ja teknologiapohjaisessa opetuksessa - Reponen, Anu; Vilhula, Johanna (My University, 2026)
Vieraan kielen suullinen kielitaito on keskeinen niin arjen sujuvuuden, työelämään sijoittumisen, uramahdollisuuksien kuin yhteiskuntaan kiinnittymisen näkökulmasta. Tärkeydestään huolimatta suullisen kielitaidon oppiminen koetaan usein haastavaksi niin kielellisiin valmiuksiin kuin psykososiaalisiin tekijöihin liittyen. Kandidaatintutkielmassamme tarkastelemme aikuisten L2-opiskelijoiden suullisen kielitaidon kehittymistä ja oppimiskokemuksia perinteisessä ja teknologiapohjaisessa opetuksessa. Toteutimme kandidaatintutkielmamme systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Artikkelihaku tehtiin DOAJ ja ScienceDirect -tietokantoja hyödyntäen. Katsaukseemme valikoitui ainoastaan vertaisarvioituja vertailevan tutkimusasetelman sisältäviä tutkimuksia, joiden kohteena oli aikuisopiskelijoiden suullisen kielitaidon kehittyminen ja oppimiskokemukset. Katsaukseemme valitut 12 artikkelia on julkaistu aikaisintaan vuonna 2020. Katsauksen mukaan teknologiapohjaiset opetusmenetelmät tuottavat perinteisiä opetusmenetelmiä paremmat oppimistulokset ja oppimiskokemukset. Tulosten painoarvoa tarkasteltaessa tulee kuitenkin huomioida rajoitukset seuraaviin tekijöihin liittyen: tutkimusasetelmat, tutkittavien ikä ja koulutustausta, käytetyt arviointimittarit, tutkimuksia toteuttaneiden maiden rakenteelliset tekijät sekä halukkuus hyödyntää opetusteknologiaa. Teknologiapohjaiset menetelmät laajentavat vieraan kielen opiskelun mahdollisuuksia. Näin ollen tarkoituksenmukaisin ratkaisu ei ole teknologiapohjaisten ja perinteisten menetelmien vastakkainasettelu, vaan molempien vahvuuksien yhdistäminen kokonaisvaltaiseksi opetuskäytännöksi.
Keywords: aikuisopiskelijat; kielen oppiminen; logopedia; oppimiskokemus; perinteinen opetus; suullinen kielitaito; teknologiapohjainen opetus