Alkuopetuksessa työskentelevien luokanopettajien käsityksiä työrauhasta - Toivanen, Hanna (My University, 2024)
Tämän laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää alkuopetuksen luokissa työskentelevien luokanopettajien käsityksiä työrauhasta. Tavoitteena on lisätä tietoa työrauhaan ja ryhmänhallintaan liittyvistä haasteista ja tutkia, millaisia pedagogisia ratkaisuja opettajat käyttävät lisätäkseen työrauhaa luokassa. Työrauhaan liittyy myös luokassa vallitsevat vuorovaikutussuhteet, joten tutkimuksessa selvitettiin, millainen vuorovaikutus edistää työrauhaa tunneilla. Tutkimuksessa oli kolme pääongelmaa: Millaisia haasteita työrauhan ylläpitämiseen ja ryhmänhallintaan liittyy alkuopetusryhmissä opettajien kokemusten mukaan? Millaiset pedagogiset ratkaisut lisäävät työrauhaa luokkatilanteessa? Millainen vuorovaikutus edistää työrauhaa oppitunneilla? Lisäksi selvitettiin, ovatko pedagogiset ratkaisut vastanneet työrauhaan liittyviin haasteisiin. Tutkimukseen osallistui viisi alkuopetuksen luokilla työskentelevää luokanopettajaa. Tutkimukseen osallistumisen kriteerinä oli luokanopettajan tehtävissä työskenteleminen alkuopetuksen luokilla. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä on käytetty puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastattelut toteutettiin keväällä 2023 etäyhteydellä Zoomissa. Tutkimuksen aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tuloksista selviää, että hyvä työrauha on sidoksissa oppitunnin sisältöön ja tapoihin työskennellä. Opettajat kokivat työrauhaan ja ryhmänhallintaan liittyvien haasteiden johtuvan oppilaista ja riittävien resurssien puuttumisesta. Tutkimuksen mukaan opettajat olivat löytäneet luokissa ilmenneisiin työrauhan haasteisiin monipuolisesti erilaisia pedagogisia ratkaisuja. Keskeisimpiä ratkaisuja olivat yhteiset säännöt ja toimivat käytänteet sekä monipuolinen tuntityöskentely. Tutkimuksen tulosten mukaan turvallinen, kannustava ja positiivinen ilmapiiri lisäävät oppilaiden ryhmään kuulumisen tunnetta ja sitä kautta rakennetaan myös kestävää työrauhaa opetustilanteisiin.