Koulun ja kodin välinen yhteistyö maahanmuuttajaperheissä : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Yusuf, Nimo (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tarkastella kodin ja koulun välistä yhteistyötä maahanmuuttajaperheiden näkökulmasta aiemman tutkimuksen perusteella. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia haasteita maahanmuuttajaperheet kokevat kodin ja koulun yhteistyössä sekä mitkä tekijät edistävät yhteistyön onnistumista. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto analysoitiin laadullisen teemoittelun avulla. Tutkimusaineisto koostui kymmenestä tutkimuksesta, jotka sisälsivät sekä kansainvälisiä vertaisarvioituja artikkeleita että suomalaisia pro gradu -tutkielmia. Aineisto haettiin useista tieteellisistä tietokannoista, kuten Google Scholarista, ERICistä, Finnasta ja Volterista. Analyysin perusteella tulokset jäsentyivät kahteen pääkokonaisuuteen: yhteistyön haasteisiin sekä yhteistyötä edistäviin tekijöihin. Tulosten mukaan keskeisimpiä yhteistyötä vaikeuttavia tekijöitä olivat kieleen ja viestintään liittyvät haasteet, kulttuuriset erot ja rooliodotukset sekä luottamuksen rakentumiseen liittyvät vaikeudet. Kielimuuri, koulun viestinnän vaikeaselkoisuus sekä erilaiset käsitykset vanhempien ja koulun rooleista saattoivat heikentää vanhempien osallisuutta ja lisätä ulkopuolisuuden kokemuksia. Lisäksi luottamuksen puute koulun ja perheen välillä saattoi vähentää yhteistyöhön osallistumista. Yhteistyötä edistäviksi tekijöiksi nousivat kulttuurinen sensitiivisyys, selkeä ja saavutettava viestintä sekä koulun tarjoamat osallistumisen mahdollisuudet. Erityisesti opettajien avoin ja kunnioittava suhtautuminen, monikielinen viestintä sekä koulun aktiivinen yhteydenpito vahvistivat vanhempien kokemusta osallisuudesta ja luottamuksesta. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kodin ja koulun yhteistyö maahanmuuttajaperheiden kanssa on moniulotteinen ilmiö, jonka onnistuminen edellyttää koululta kulttuurista sensitiivisyyttä, saavutettavaa viestintää ja pitkäjänteistä luottamuksen rakentamista. Toimiva yhteistyö tukee oppilaan oppimista, hyvinvointia ja koulutuksellista tasa-arvoa.

The aim of this bachelor’s thesis was to examine cooperation between home and school from the perspective of immigrant families, based on previous research. The purpose of the study was to explore what kinds of challenges immigrant families experience in home–school collaboration and which factors promote successful cooperation. The study was conducted as a descriptive literature review, and the data were analyzed using qualitative thematic analysis. The research data consisted of ten studies, including both international peer-reviewed articles and Finnish master’s theses. The data were collected from several scientific databases, such as Google Scholar, ERIC, Finna, and Volter. Based on the analysis, the results were organized into two main categories: challenges in cooperation and factors promoting cooperation. According to the findings, the most significant factors hindering cooperation were language and communication-related challenges, cultural differences and role expectations, and difficulties related to building trust. Language barriers, unclear school communication, and differing perceptions of the roles of parents and the school could weaken parental involvement and increase feelings of exclusion. In addition, a lack of trust between the school and the family could reduce participation in cooperation. Factors that promoted cooperation included cultural sensitivity, clear and accessible communication, and opportunities for participation provided by the school. In particular, teachers’ open and respectful attitudes, multilingual communication, and active outreach by the school strengthened parents’ sense of inclusion and trust. Based on the study, it can be concluded that home–school collaboration with immigrant families is a multidimensional phenomenon, the success of which requires cultural sensitivity, accessible communication, and long-term trust-building from schools. Effective cooperation supports students’ learning, well-being, and educational equality.
Keywords: Kodin ja koulun yhteistyö; maahanmuuttajaperheet; vanhempien osallisuus.