"Me olemme kadotetun perimätiedon vartijoita" : Fiktiivinen kulttuuriperintö Dragon Age: Inquisition -pelissä - Haapanen, Elina (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsittelen BioWaren kehittämää peliä Dragon Age: Inquisition sen fiktiivisen kulttuuriperinnön kautta. Määrittelen fiktiivisen kulttuuriperinnön kulttuuriperinnöksi, joka on olemassa jossain fiktiivisessä maailmassa joko sinne varta vasten luotuna tai kulttuuriperinnöksi muutettuna. Fiktiivinen kulttuuriperintö on kulttuuriperintöä, koska fiktiivisen maailman asukkaat ovat käyneet läpi kulttuuriperintöprosessin siinä, missä myös todellisen maailman asukkaat käyvät läpi kulttuuriperintöprosesseja. Fiktiivinen kulttuuriperintö on todellisen kulttuuriperinnön tavoin niin aineellista kuin aineetonta. Vastaan kysymyksiin ”Mikä on fiktiivistä kulttuuriperintöä DAI:ssa?”, ”Miten DAI:n fiktiivinen kulttuuriperintö on verrattavissa todelliseen kulttuuriperintöön?” ja ”Miten fiktiivinen kulttuuriperintö luo DAI:ssa immersiota ja sitouttamista?” Etsin näitä vastauksia oman pelikokemukseni kautta. Teen siis kenttätyötä ja osallistuvaa havainnointia jokseenkin autoetnografisella otteella. Pääaineistoni on Dragon Age: Inquisition, minkä lisäksi käytän sivuaineistona pelisarjan kahta aikaisempaa osaa, Dragon Age: Origins ja Dragon Age II, sekä useita pelisarjan maailmaa käsitteleviä kirjoja. Tarkoitukseni on tämän pelin fiktiivisen kulttuuriperinnön esittelemisen lisäksi näyttää, kuinka fiktio ottaa inspiraatiota todellisuudesta, tässä tapauksessa kulttuuriperinnöllisesti, ja kuinka tärkeää tämä fiktiivinen kulttuuriperintö pelille on. Huomaan, että fiktiivinen kulttuuriperintö on DAI:ssa jatkuvasti läsnä. Sitä ovat historialliset rakennukset, taide, kirjallisuus, riitit, monumentit ja niin edelleen. Erityisen keskeinen kulttuuriperinnön muoto pelissä on uskonto. Suuressa osaa näistä kulttuuriperinnöllistä esiintymistä on nähtävissä vaikutteita todellisesta kulttuuriperinnöstä. Esimerkiksi pelisarjan suurin uskonto, andrastealaisuus, lainaa paljon kristinuskoa. Kulttuuriperinnöllä on pelissä osansa immersion ja sitouttamisen luomisessa. Se rakentaa immersiota ja sitouttamista kasvattavia kiinnostavia sekä uskottavia hahmoa. Se myös rakentaa kiinnostavaa ja uskottavaa ympäristöä. Pelin tutkiminen osoittaa, että pelaajan toimijuus liittyy usein kulttuuriperintöön, ja koska toimijuus on tärkeä tekijä sitouttamisen synnyttämisessä, korostuu myös tässä kulttuuriperinnön merkitys hyvän pelikokemuksen luomisessa. Tulevaisuudessa DAI:n fiktiivistä kulttuuriperintöä voitaisiin tutkia esimerkiksi kulttuurisen omimisen, synkän kulttuuriperinnön ja kulttuuriperinnön kaupallistumisen teemojen kautta. Tämä gradu on vain pintaraapaisu pelin fiktiiviseen kulttuuriperintöön, joten mahdollisuuksia jatkotutkimukselle jää paljon.
Keywords: kulttuuriperintö; immersio; sitouttaminen; toimijuus