RASKAUDEN- JA SYNNYTYKSENAIKAINEN COVID-19-INFEKTIO ÄIDEILLÄ JA SEN LYHYTAIKAISVAIKUTUKSET VASTASYNTYNEEN TERVEYTEEN - Pelttari, Oona (My University, 2024)
Pandemian alussa raskaana olevia, joilla oli COVID-19-infektio ja heille syntyneitä lapsia oli vähän tiedossa. Heihin liittyvää tutkimustietoa oli myös julkaistuna niukasti. Tämän takia ymmärrys vastasyntyneeseen kohdistuvista vaikutuksista oli vajavaista. Aiempiin koronaviruksien aiheuttamiin infektioihin mukaan luettavaan SARSiin tiedetään liittyvän korkeampi infektio- ja komplikaatioriski raskaana olevilla. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää COVID-19-infektion vaikutus raskauden ja synnytyksen aikana sekä selvittää infektion suoria tai välillisiä vaikutuksia heidän vastasyntyneidensä terveydentilaansa. Omaan tutkimukseen valikoitui 9 äiti-lapsiparia, joiden sisäänottokriteerinä oli TYKS:ssä raskaana olevalta laboratoriovarmistettu COVID- 19 ajanjaksolla 15.6.2020-31.12.2021. Kyseisiltä potilailta kerättiin välttämättömät tiedot sairauskertomusmerkinnöistä. Kirjallisuuskatsauksessa todettiin, että COVID-19-infektio lisää tiettyjen komplikaatioiden riskiä raskaudessa ja siihen liittyy riski tiettyihin haittatapahtumiin vastasyntyneen terveyteen. COVID-19-infektion sairastavuus vastasyntyneillä on vähäistä ja sairastavilla infektio on yleensä oireeton tai lieväoireinen. Omat tutkimustulokset vastaavat olemassa olevaa kirjallisuutta. Tutkittavista neljällä (44.4 %) yhdeksästä lapsesta todettiin poikkeavia haittatapahtumia, joista kolme liittyi äidin COVID-19-infektioon: kaksi lasta (22.2 %) syntyivät keskosena äidin vaikeutuneen COVID-19-infektion vuoksi ja vastasyntyneet tarvitsivat tehohoitoa keskosuuden vuoksi. Yksi lapsi todettiin COVID-19-positiiviseksi, eikä infektio vaikuttanut merkittävästi vastasyntyneen terveyteen 1 kuukauden seurannassa.
Keywords: Asiasanat: COVID-19-infektio, raskaus, vastasyntynyt