Projektityön johtamisen kehittäminen - Poikala, Juho (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee kolmen viitekehyksen käytettävyyttä projektien johtamiseen. Viitekehykset ovat Lean, Scrum ja Kanban. Viitekehyksistä on tehty kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään viitekehysten toimintaa ja piirteitä. Tutkielmaan sisältyy tutkimus, joka on toteutettu kyselytutkimuksena haastattelemalla tutkittavan yhtiön toimihenkilöitä ja asentajia. Tutkimuksessa tutkitaan yhtiön projektien onnistumiseen ja epäonnistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä työroolissa onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen tuloksia verrataan Leanin, Scrumin ja Kanbanin piirteisiin ja pohditaan niiden käytettävyyttä projektitoimitusten parantamiseen. Lean, Scrum ja Kanban ovat johtamisen viitekehyksiä, joiden keskiössä on jatkuva parantaminen, asiakasarvo ja tiimityö. Viitekehykset jakautuvat kahteen osioon, joista toisessa on Lean ja toisessa Scrum ja Kanban. Lean on johtamisfilosofia, kun taas Scrum ja Kanban ovat toiminnallisia viitekehyksiä. Kyselytutkimuksen tulokset osoittavat eriytymistä toimihenkilöiden ja asentajien intressien välillä ja tutkimuksen vastaukset tukevat aiempia tutkimuksia pääpiirteittäin. Tutkimustuloksista selviää, että Lean, Scrum ja Kanban voivat parantaa projektien johtamista, kun ne implementoidaan huolellisesti yhtiön liiketoimintaan. Aiempi tutkimus osoittaa, että viitekehysten toiminnan kannalta viitekehysten kouluttaminen henkilöstölle on tärkeää.
Keywords: projektityö, Lean, Scrum, Kanban, johtaminen