Matkalla ja mantereella : Kirjoitettu kokemus Antti Hakulinin päiväkirjassa 1899–1900 - Rantala, Henna (My University, 2026)
Tutkielmani alkuperäislähteenä on Antti Hakulin päiväkirja, joka sijaitsee Turun siirtolaisinstituutin arkistossa. Antti Hakulin lähti Australiaan vuoden 1899 lopussa, tarkoituksenaan liittyä Matti Kurikan joukkoihin perustamaan sosialistista utopiaa Queenslandiin Australiaan. Päiväkirjasta osa on kirjoitettu laivamatkan aikana, mutta Hakulin jatkoi epäsäännöllisesti kirjoittamista päästyään Australiaan. Tutkielman kohteena on se, kuinka Hakulin kirjoittaa kokemuksiaan matkalla ja perillä ollessa päiväkirjaan ja se, mistä hän kirjoittaa. Metodologia pohjautuu päiväkirjatutkimuksen ja kokemushistorian tutkimusmetodeihin Ensimmäisessä käsittelyluvussa tutkin päiväkirjaan kirjoitettua matkan kokemusta. Analysoin laivaa kokemuksena ja kokemuksen muokkaajana sekä Hakulinin kokemuksia ympäristöstä. Tutkin myös sitä, kuinka Hakulin on sanoittanut aatteellisuuttaan matkan aikana ja mitkä asiat ovat saaneet hänet siitä kirjoittamaan. Toisessa käsittelyluvussa keskityn aikaan Australiassa ja käsittely on enemmän metodologista. Analysoin ensin sitä, kuinka loppumatkalla Hakulin koki haasteita, joiden kautta lopulta hän pääsi perille. Perillä ollessa keskeinen teema on pettymykset ja toivo. Kolmannen käsittelyluvun viimeisessä alaluvussa pohdin kirjoitetun kokemuksen muutosta matkan ja perillä olon välillä. Tutkielma nostaa esiin yhden kirjoitetun siirtolaiskokemuksen. Antti Hakulinista ei ole paljon muuta tietoa, jolloin tutkielman keskiössä on nimenomaan hän kirjoittajana ja kokemuksien sanoittajana eikä niinkään hänen elämänsä yleisesti.
Keywords: kokemushistoria; päiväkirjat; siirtolaisuus