Mitä tavoittelemme avoimen tieteen seurannalla? - Niemi, Laura; Nykyri, Susanna (Suomen tieteellinen kirjastoseura, 2025)
Avoimien tutkimuskäytäntöjen toteutuminen on pitkälti kiinni akateemisesta toimintakulttuurista ja tutkijoiden alhaalta ylöspäin suuntautuvasta avoimien tutkimuskäytäntöjen toteuttami-sesta. Suomessa ja yleisemminkin Euroopassa on viimeisen vuo-sikymmenen aikana kehitetty tutkijoiden tukemiseen paikallisten tukiprosessien lisäksi myös yhtenäistä, kansallisen tason tukea. Suomessa tämä kansallinen avoimen tieteen ja tutkimuksen tukeminen näkyy vahvasti kansallisen avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation työnä ja tuotoksina.