Sairaudentunnon ja hoitoon sitoutumisen merkitys skitsofrenian hoidossa - Juhani Leijala; Elina Hietala; Olli Kampman (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022)
Skitsofrenian ja muiden psykoosisairauksien hoidossa huono pitkäaikaiseen hoitoon sitoutuminen on yleinen, monista eri syistä johtuva ongelma. Hoitoon sitoutumisella on ratkaiseva merkitys potilaan hoidon onnistumisen ja potilaan toipumisen kannalta. Skitsofreniaan liittyvä heikko sairaudentunto voi estää hoidollisen yhteistyön rakentumisen. Potilaan huonon hoitoon sitoutumisen riskin varhainen tunnistaminen ja kohdennettujen terapeuttisten interventioiden, kuten psykoedukaation käyttö saattavat auttaa potilasta ja omaisia hyväksymään paremmin hoidon tarpeen. Kunkin potilaan yksilöllisiä syitä huonoon hoitoon sitoutumiseen tulisi pyrkiä selvittämään ja ymmärtämään. Säännöllinen lääkehoidon vasteen seuraaminen sekä tarvittaessa pitkävaikutteisen ruiskelääkkeen aloitus ovat keskeisiä toimia oireiden hallinnan ja sen myötä paremman sairaudentunnon saavuttamiseksi.