Hilda Maria Flodin : Tutkielma taiteilijasta henkilökuvaajana 1899-1958 - Pouta, Roosa (My University, 2024)
Hilda Maria Flodin (1877–1958) oli suomalainen kuvanveistäjä, graafikko ja maalari, joka toimi aktiivisesti Suomen taiteen kentällä aina debyytistään vuonna 1899 vuoteen 1958 saakka. Flodin on parhaiten tunnettu Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan Pohjolan talon vuolukiviveistoksista. Keskityn pro gradu -tutkielmassani taiteilijan vähemmän tunnettuun puoleen henkilökuvaajana. Tutkimukseni tarkastelee Hilda Flodinin henkilökuvia teosanalyysipohjaisen tutkimuksen kautta. Tarkastelen teoksista esiin nousseita teemoja ja mahdollisia erityispiirteitä suhteessa aikalaistaiteeseen sekä taiteilijan muuhun tuotantoon. Tutkimuksen ydinaineiston työssäni muodostaa Keuruun museon hallinnoima teossalkku, joka koostuu noin 60 eri teoksesta. Tämän lisäksi Flodin luonnoskirjat sekä muut tutkimusprosessini varrella esiin nousseet teokset tukevat teosanalyysipohjaista tutkimustani. Pro gradu -tutkielman rakenne on jaettu kolmeen eri käsittelylukuun, joista jokaisessa käsittelen aineistossa esiin nousseita teemoja tarkemmin. Ensimmäinen analyysiluku keskittyy henkilökuvien naisiin. Pohdin ajan naiskuvastoa yleisemmin ja rinnastan aineiston romantiikkaan sivuten myös ruumiillisuuden käsitettä. Toinen analyysiluku pohtii alastomuuden läsnäoloa taiteessa sekä Flodinin alastomuuden ilmaisukeinoja. Tämän lisäksi keskityn ranskalaisen taiteilijan Auguste Rodinin vaikutukseen Flodinin taiteessa. Viimeisen analyysiluvun aiheena on arkisuus ja arjen kuvaukset henkilökuvissa. Aineisto on elävämpää niin liikkeen kuin värien käytön suhteen, mikä lisää syvyyttä Flodinin monipuoliseen tuotantoon. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa Hilda Flodinista henkilökuvaajana; taiteilija on tunnettu ennemmin graafikkona ja veistäjänä. Tämän tutkimuksen myötä valotan hänen taiteellisia ilmaisukeinojaan ja suhdetta kuvattavina olleisiin henkilöihin. Tekemäni kenttätyö ja tutkimusaineiston löytäminen luo taiteilijan teoksista uudenlaisen kokonaisuuden ja näin ollen mahdollistaa laajemman analyysin Flodinin urasta ja tämän taiteesta.
Keywords: Hilda Flodin, henkilökuva, naiskuvat, alastonkuvat, arjen kuvaus, Auguste Rodin