Yliopisto-opiskelijoiden yksinäisyys ensimmäisen opiskeluvuoden aikana - Rautanen, Veera (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia yksinäisyydestä ensimmäisen opiskeluvuoden aikana sekä yksinäisyyden taustalla olevia syitä. Yksinäisyys on opiskelijoiden keskuudessa melko yleinen ilmiö, jolla voi olla vakaviakin seurauksia. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat sille erityisen alttiita, koska he ovat juuri kokeneet koulutuksellisen siirtymävaiheen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin kirjoituskutsuna Turun yliopiston ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoilta. Aineisto koostui 39 yksinäisyyttä käsittelevästä kirjoitelmasta, jotka analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Aineistosta muodostui kaksi pääluokkaa tutkimuskysymysten mukaisesti: kokemukset yksinäisyydestä sekä yksinäisyyden syyt. Kokemukset yksinäisyydestä jakautuivat tilanteisiin, seurauksiin sekä tunteisiin, ja syyt puolestaan sosiaalisiin, yksilöllisiin sekä ulkoisiin tekijöihin. Tulosten mukaan yliopisto-opiskelijoiden ensimmäisen vuoden yksinäisyys on moniulotteinen ilmiö, jota koetaan eri tilanteissa vaihtelevin seurauksin. Yksinäisyys herätti opiskelijoissa runsaasti negatiivisia tunteita, kuten masentuneisuutta, ahdistusta ja pelkoa. He löysivät syitä yksinäisyydelleen niin itsestään, muista ihmisistä kuin rakenteellisistakin tekijöistä. Tulokset korostavat erityisesti opintojen alkuvaiheen tukemista opiskelijoiden yksinäisyyden ehkäisemiseksi.
Keywords: yksinäisyys; yliopisto-opiskelijat; siirtymävaihe; opiskeluhyvinvointi