Takotsubokardiomyopatia yleisesti - Purola, Petra (My University, 2023)
Tämä tutkielma käsittelee takotsubokardiomyopatian piirteitä yleisesti. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä käytännön osuudesta, eli oman tutkimuksen osuuden raportista. Oman tutkimuksen osuuden tarkoituksena on tarkastella Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettuja takotsubopotilaita ottaen huomioon potilaiden lähtötilanteen, takotsubon aiheuttaman oireiston, kliinisiä löydöksiä ja seurannan aikana havaitut tapahtumat. Kirjallisuuskatsauksessa käsittelen yleisesti takotsubon tyyppipiirteitä. Valitsin kirjallisuuskatsaukseen artikkelit, jotka kertovat takotsubon tyyppipiirteistä. Käytännön osuuden tutkimus on luonteeltaan retrospektiivinen rekisteritutkimus. Aineistona ovat Turun yliopistolliseen keskussairaalassa vuosina 2012-2018 hoidetut potilaat, joilla on todettu olleen takotsubo. Potilaista kerättiin tiedot sairaushistoriasta, käytössä olleista lääkityksistä, sairaalassaoloaikana tehdyistä tutkimuksista ja seuranta- ajan tapahtumista, kuten takotsubon uusiutumisesta. Kirjallisuuskatsaus ja tutkimus osoittavat, että takotsubo on keskimäärin yli 60- vuotiaiden naisten sairaus, joka oireilee pääasiassa rintakipuna. Toisinaan kohtausta edeltää jonkinlainen tekijä, jonka ajatellaan laukaisseen kohtaus, tekijä voi olla esimerkiksi järkytys, jännitys, suru tai vaikka liikunta. Mahdollisesti takotsuboon sairastuneiden keskuudessa on keskimääräistä enemmän psykiatrisia ja neurologisia sairauksia. Oireisto ja löydökset muistuttavat monesti sydäninfarktia, mutta usein potilaille tehdään sydämen ultraäänitutkimus, joka paljastaakin liikehäiriön. Useimmiten tämä liikehäiriö on sydämen vasemman kammion kärjessä. Toisinaan häiriö voi olla myös keskellä kammiota, ja on mahdollista, että potilaan nuorempi ikä ja esimerkiksi neurologinen perussairaus vaikuttavat liikehäiriön paikkaan. Varsinaista hoitoa takotsubon aiheuttamaan liikehäiriöön ei ole, eikä parhaasta hoidosta takotsuboon ole varmaa tietoa, tutkimuksen perusteella TYKS:ssä yleisimmin käytetään ACE-estäjiä/ATR-salpaajia tai beetasalpaajia, aspiriiniakin toisinaan. Takotsubo uusiutuu tai johtaa kuolemaan harvoin eivätkä kardiovaskulaarikomplikaatiot ole sen jälkeen aineiston perusteella yleisiä.
Keywords: takotsubokardiomyopatia, särkyneen sydämen oireyhtymä