Ultranopean kaupankäynnin vaikutukset institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta - Laiho, Antti (My University, 2019)
Ultranopea kaupankäynti on muuttanut arvopaperikaupankäyntiä merkittävästi 2000-luvulla. Sen vaikutukset ulottuvat muun muassa markkinoiden likviditeettiin, volatiliteettiin, hinnan muodostukseen ja kaupankäyntiksutannuksiin. Tässä tutkielmassa tutkitaan ultranopean kaupankäynnin vaikutuksia institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena haastattelututkimuksena. Vastaajajoukko muodostui kuudesta henkilöstä, jotka työskentelevät ultranopean kaupankäynnin parissa.Tilastollista yleisystä tutkimuksesta ei voi tehdä. Tutkimuksen tarkoituksena onkin antaa syvällisempää ymmärrystä ultranopean kaupankäynnin vaikutuksista institutionaalisiin sijoittajiin. Haastateltavilta kysyttiin kuinka ultranopea kaupankäynti vaikuttaa institutionaalisiin sijoittajiin. Viitekehyksenä oli likviditeetti, volatiliteetti, hinnan muodostus ja kaupankäyntikustannukset. Toiseksi, tutkimuksessa selvitettiin kuinka institutionaalinen sijoittaja pystyy suojautumaan ultranopeiden kaupankävijöiden haittavaikutuksilta ja vastaavasti hyötymään niiden tuomista positiivisista vaikutuksista. Kolmanneksi, haastateltavilta kysyttiin kuinka juuri voimaan tullut MiFID 2 on vaikuttanut ultranopeaan kaupankäyntiin institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta. Tutkimustuloksista löytyi paljon yhteneväisyyksiä vastaajien kesken, erityisesti instituionaalisen sijoittajan suojautumiskeinoista sekä MiFID 2:n vaikutuksista puhuttaessa. Myös eriäviä näkemyksiä löytyi vastaajien kesken, erityisesti puhuttaessa ultranopean kaupankäynnin vaikutuksista markkinoihin. Tutkimustulokset puhuvat sen puolesta, että erityisesti pienet sijoittajat hyötyvät ultranopeasta kaupankäynnistä, mutta institutionaalisille sijoittajille ultranoepat kaupankävijät tuovat enemmän haasteita.