Henrik Gabriel Porthan 2020-luvulla - Sarjala, Jukka (Porthan-Seura, 2025)
Kuninkaallisen Turun akatemian professori, kanslianeuvos Henrik Gabriel Porthan (1739–1804) oli ”mies vailla komplekseja”, toteaa Rafael Koskimies teoksessaan Porthanin aika vuodelta 1956. Arvio on osuva. Porthan tunnetaan hiukan kuivakkaana oppineena ja empiirisesti asennoituneena humanistina, joka oli käytökseltään nuhteeton ja vaatimaton. On kaiken kaikkiaan vaikea kuvitella, että hänen elämänsä tarjoaisi skandaalinkäryisiä yksityiskohtia tai jännittävän dramaattisia käänteitä. Niinpä hän on jäänyt akateemisen maailman klassikoksi, jonka tuotantoa ja toimintaa tutkitaan lähinnä tieteenhistoriassa, olkoonkin että hänen nimensä esiintyy koulu- ja oppikirjoissa. Tämä essee valottaa hänen henkilökuvansa eri puolia, minkä ohella pohdin, mitä kiinnostavaa hänestä voisi löytyä omalle ajallemme.