Valmentava johtajuus hoitotyön johtamisessa - Lintula, Anni (My University, 2024)
Terveydenhuollon johtaminen on aiheena ajankohtainen, kun pyritään lisäämään terveydenhuollon veto- ja pitovoimatekijöitä. Alalla on pula työntekijöistä ja työntekijöiden sitoutumista työskentelyorganisaatioonsa pyritään vahvistamaan. Valmentavalla johtajuudella on todettu olevan etuja työntekijälle, organisaatiolle sekä valmentavaa johtajuutta toteuttavalle esihenkilölle. Valmentavan esihenkilön alaisuudessa työskentelevät hoitotyöntekijät ovat sitoutuneempia työskentelyorganisaatioonsa ja pohtivat harvemmin työpaikan vaihtoa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko valmentavan johtamisen elementtejä nähtävissä hoitotyön johtamisessa ja jos on, niin millaisia valmentavan johtamisen elementtejä hoitotyön johtamisessa on. Tavoitteena on selvittää, kuinka valmentavan johtamisen elementtejä olisi mahdollista vahvistaa hoitotyön johtamisessa ja onko niiden vahvistamiselle hoitotyöntekijöiden mielestä tarvetta. Tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan valmentavaa johtamista hoitotyöntekijän (lähihoitaja/sairaanhoitaja) näkökulmasta. Tutkimuksen tutkimusongelmina ovat: Näkyvätkö valmentavan johtamisen elementit hoitotyön johtamisessa, millaisia valmentavan johtamisen elementtejä alaisina toimivat sairaanhoitajat ja lähihoitajat kaipaisivat hoitotyön johtamiseen sekä kuinka valmentavan johtamisen elementtejä voisi vahvistaa hoitotyön johtamisessa? Tutkimuksen empiirinen vaihe koostui hoitotyöntekijöiden haastatteluista kohdeorganisaatioissa. Tutkimukseen haastateltiin 17 hoitotyöntekijää, jotka kaikki työskentelivät ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä. Haastattelut toteutettiin hyödyntäen puolistrukturoitua haastattelua, mikä mahdollisti laajemman keskustelun aiheesta, mutta toi samaan aikaan rungon käsiteltävälle aiheelle. Tutkimusaineiston analyysissä laajemmiksi teemoiksi muodostuivat: valmentavan johtajuuden elementit hoitotyön johtamisessa, toiveet valmentavan johtajuuden näkymisestä hoitotyön johtamisessa sekä valmentavan johtajuuden vahvistaminen hoitotyön johtamisessa. Tutkimuksessa havaittiin, että joitain valmentavan johtajuuden elementtejä on nähtävissä hoitotyön johtamisessa. Vahvimmin valmentavan johtajuuden elementeistä korostuivat tässä tutkimuksessa avoin kommunikaatio, työntekijöiden rohkaisu asioiden pohtimiseen sekä kehityksen edistäminen. Yhteinen päätöksenteko näkyy tutkimukseen osallistuneiden hoitotyöntekijöiden mukaan vaihtelevasti hoitotyön johtamisessa. Tutkimuksen perusteella on kuitenkin vaihtelua eri vastaajien kuvauksissa siitä, kuinka valmentavan johtajuuden elementit hoitotyön johtajuudessa toteutuvat. Huolestuttavaa on, että tutkimuksen mukaan hoitotyöntekijät kokivat, että esihenkilö ei kohtele työntekijöitä tasapuolisesti ja että esihenkilö pyrkii sivuuttamaan epäselvät ja ristiriitaiset asiat. Tutkimuksen perusteella hoitotyöntekijät kaipaavat valmentavan johtajuuden elementeistä eniten avointa kommunikaatiota, luotettavuutta, yhteistä päätöksentekoa, kehityksen edistämistä, tiimilähtöistä lähestymistapaa, ihmisten arvostamista sekä epäselvyyksien hyväksymistä hoitotyön johtamiseen. Tärkeimmäksi koettiin avoin kommunikaatio esihenkilön kanssa. Tutkimukseen mukaan valmentavan johtamisen elementtejä vahvistavat esihenkilön läsnäolo yksikössä, työntekijöiden kuunteleminen sekä työntekijöiden esille nostamien epäselvien asioiden sekä mahdollisten ristiriitojen selvittäminen.
Keywords: valmentava johtaminen, terveydenhuollon johtaminen