Ikääntyneiden toimijuus lääkehoidossa : Kyselytutkimus ikääntyneiden halusta osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon lääkkeen valinnasta - Järvisilta, Kiira (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Ikääntyminen ja lääkehoito ovat merkittäviä yhteiskunnallisia teemoja, jotka vaikuttavat olennaisesti myös yksilön arkeen. Vaikka toimintakykyiset vuodet ovat väestötasolla lisääntyneet, lääkkeisiin käytetään julkisia varoja enemmän kuin aiemmin. Laadukkaan ja rationaalisen lääkehoidon toteuttamiseen liittyy useita haasteita. Yhtenä niistä voidaan pitää ikääntyneiden potilaiden oman osallistumisen riittävää tukemista. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään sosiologista toimijuuden käsitettä, jota sovelletaan lääkärin vastaanoton tapahtumien tarkasteluun. Toimijuudella tarkoitetaan kykyä, halua ja pystymistä. Lääkärin vastaanotolla ideaalitilanteena pidetään jaettua päätöksentekoa, jossa potilas ja lääkäri yhdessä osallistuvat päätöksentekoprosessiin, jakavat tietoa ja muodostavat molempien hyväksymän päätöksen. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen yhteys ikääntymisellä ja halulla osallistua lääkehoitoa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon on sekä tarkastella, miten sosioekonominen asema ja toimintakyky ovat siihen yhteydessä. Tutkielman empiirisenä aineistona käytetään Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean vuonna 2015 keräämää postikysely- ja verkkopaneeliaineistoa (n = 5 425). Analyysimenetelmänä on käytetty lineaarista regressioanalyysiä. Tulosten mukaan suurin osa vastaajista suhtautuu positiivisesti lääkkeen valintaa koskevaan keskusteluun sekä päätöksentekoon osallistumiseen. Hieman useammin haluttiin osallistua keskusteluun lääkkeen valinnasta kuin päättää siitä yhdessä lääkärin kanssa. Yli 70-vuotiaat olivat hieman haluttomampia osallistumaan keskusteluun lääkkeen valinnasta, mutta päätöksentekoon osallistumisessa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa. Halukkaimpia osallistumaan päätöksentekoon yhdessä lääkärin kanssa olivat 65–69-vuotiaat. Naiset olivat miehiä halukkaampia osallistumaan keskusteluun sekä päätöksentekoon. Tulosten mukaan korkeampi sosioekonominen asema oli yhteydessä vähemmän aktiiviseen osallistumiseen keskustelussa sekä päätöksenteossa. Vastaajat, joilla on toiminta- tai työkykyä haittaava vamma tai sairaus, olivat halukkaampia osallistumaan keskusteluun ja päätöksentekoon lääkkeen valinnasta. Ne vastaajat, jotka olivat halukkaita keskustelemaan lääkkeen valinnasta, olivat myös halukkaampia osallistumaan päätöksentekoon yhdessä lääkärin kanssa.