Green landscapes in a city of millions : Urban ecosystem services in Dar es Salaam, Tanzania - Pöllänen, Hanna (My University, 2022)
Rapid urbanization in the becoming megacity of Dar es Salaam threatens the city’s green environments in regard of both quality and quantity. Urban green environments provide ecosystem services that support people’s everyday needs, and work as buffers for changes brought by climate change. Facing these challenges calls for urban resilience, that aims holistically for a more stable future. Developing and nourishing urban green environments promote resilience in manifold ways. This study analyzed urban green environments in Dar es Salaam spatially and ecologically at landscape level and studied the provision of five selected ecosystem services as perceived by local experts. The studied ecosystem services were flood protection, food provision, heat stress protection, biodiversity, and social & cultural benefits. The study was based on using a combination of remote sensing and participatory GIS (PGIS) methods. Geospatial data of urban green environments was produced by calculating a normalized difference vegetation index (NDVI) from a Planet high-resolution optical remote sensing image, and the green environments were further analyzed using landscape metrics and holistic image interpretation. Ecosystem service provision was studied by conducting a map-based survey that applied an expert-based ecosystem service assessment matrix methodology. The assessment analyzed the provision of ecosystem services in green landscape character areas. The results show that river valleys form the only green network in the city leaving many areas disconnected from it. An incomplete green network results in poor ecological connectivity and weakened provision of ecosystem services. Green environments are especially scarce in very densely built settlement areas. The importance of large vegetated green areas for the provision of ecosystem services was clear in the ecosystem service assessment, whereas food provision got prominently low scores, considering its importance for urban resilience. Social and cultural ecosystem services were noted to be provided by different green landscape character areas than other services. The methodological means of this study were seen as good examples of producing purpose-built data for resilience, but refinement of them is needed. Developing urban green environments in Dar es Salaam would strengthen urban ecosystem services and thus reduce the vulnerability of citizens when facing slow and abrupt change.

Nopea kaupungistuminen Dar es Salaamissa on kasvattamassa siitä pian megakaupungin, mikä uhkaa kaupungin viheralueita laadullisesti ja määrällisesti. Urbaanit viherympäristöt tarjoavat ekosysteemipalveluita, jotka tukevat ihmisten arjen perustarpeita ja toimivat puskureina ilmastonmuutoksen tuomille muutoksille. Näihin haasteisiin vastaaminen vaatii kaupungeilta resilienssiä, mikä tähtää kokonaisvaltaisesti mahdollisimman vakaaseen tulevaisuuteen. Urbaaneista viherympäristöistä huolehtiminen ja niiden kehittäminen edistävät resilienssiä lukemattomin tavoin. Tässä tutkimuksessa Dar es Salaamin urbaaneja viherympäristöjä tarkasteltiin spatiaalisesti ja ekologisesti maisematasolla, sekä tutkittiin viiden ekosysteemipalvelun tuotantoa. Tutkitut ekosysteemipalvelut olivat tulvasuojelu, ruoan tuotanto, lämpöstressiltä suojautuminen, biodiversiteetti ja sosiaaliset & kulttuuriset hyödyt. Tutkimus perustui kaukokartoitusmenetelmien ja osallistavan paikkatiedon (PGIS) yhdistelmään. Korkearesoluutioisen optisen Planet satelliittikuvan ja normalisoidun kasvillisuusindeksin (NDVI) avulla tuotettiin paikkatietoaineisto kaupungin viheralueista, joita analysoitiin maisemaindeksien ja holistisen kuvatulkinnan avulla. Ekosysteemipalveluiden tuotantoa tutkittiin karttapohjaisella kyselyllä, jossa sovellettiin asiantuntijatietoon perustuva ekosysteemipalveluiden arviointimatriisia (ecosystem service assessment matrix). Ekosysteemipalveluiden arviointi analysoi ekosysteemipalveluiden tuotantoa viheraluepiirteiltään tunnusomaisilla maisema-alueilla. Tuloksista voidaan havaita, että Dar es Salaamin viherverkosto koostuu ainoastaan jokilaaksoista, ja moni alue on siitä erillään. Puutteellinen viherverkosto johtaa heikkoihin ekologisiin yhteyksiin ja siten heikentyneisiin mahdollisuuksiin ekosysteemipalveluiden tuotannolle. Viheralueita on erityisen vähän hyvin tiheään rakennetuilla asuinalueilla. Suurien kasvillisuuden peittämien alueiden merkitys ekosysteemipalveluiden tuotannolle oli selkeä, kun taas maisema-alueiden ruoan tuotannolliset mahdollisuudet arvioitiin huomattavan heikoksi, kun ajatellaan niiden tärkeyttä urbaanille resilienssille. Sosiaalisten & kulttuuristen hyötyjen tuotanto huomattiin tapahtuvan eri maisema-alueilla kuin ekosysteemipalvelut tyypillisesti. Tutkimuksessa käytetyt menetelmät havaittiin hyviksi aihioiksi resilienssiä edistävien aineistojen tuottamiselle, mutta parannuksia niihin tarvitaan. Dar es Salaamin viherympäristöjen kehittäminen vahvistaisi kaupungin ekosysteemipalveluja ja siten vähentäisi kaupunkilaisten haavoittuvuutta hitaiden sekä äkillisten muutosten edessä.
Keywords: urban resilience, remote sensing, PGIS, ecosystem service assessment