Kielifilosofisia näkökulmia n-sanan käytön ongelmallisuuteen - Simonen, Stella (My University, 2024)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää, miten filosofian avulla voidaan vastata n-sanan käytön ongelmallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Työssä tarkastellaan n-sanan ja muiden herjasanojen tyypillisiä ominaisuuksia, erityisesti herjasanan loukkaavuutta ja sitä, miten herjasana käyttäytyy suorissa ja epäsuorissa lainauksissa. Työn keskeinen tutkimuskysymys on se, onko n-sanan käyttäminen lainauksissa ongelmallista vai ongelmatonta, ja onko n-sanan käyttämisestä lainauksessa loukkaantuminen aiheellista vai aiheetonta. Työn tutkimusmenetelmät ovat teoreettisia. Luonteeltaan työ on tapaustutkimus, jossa sovelletaan kielifilosofisia teorioita käytännön tapaukseen. Työssä tarkasteltavia ja sovellettavia teorioita ovat erityisesti Renée Jorgensen Bolingerin vertailevan valinnan teoria sekä Mihaela Popa-Wyattin ja Jeremy Wyattin vallan epätasapainon malli. Työn voidaan katsoa kuuluvan soveltavan filosofian alle, koska työn läpi kuljetetaan käytännön esimerkkiä n-sanan käyttämisestä. Työn tutkimustulokset kertovat, että n-sanan käyttäminen on monissa tilanteissa ongelmallista. N-sanan käyttäminen on perustellusti loukkaavaa myös monessa lainaustilanteessa, ja tähän loukkaavuuteen vaikuttavat erityisesti n-sanan negatiiviset assosiaatiot ja käyttökontekstin muuttujat. Työn tutkimustulosten perusteella herjasanojen sensuroimatonta mainitsemista tulisi välttää, ja esimerkiksi suorissa ja epäsuorissa lainauksissa on herjasanoihin viittaamisen yhteydessä syytä pohtia kiertoilmausten käyttämisen mahdollisuutta. Työn tutkimustulokset osoittavat myös, että kielifilosofisia teorioita pystytään hyödyntämään monipuolisesti käytännön esimerkin tarkastelussa.
Keywords: Diskurssiteoriat, eufemismit, ilmaukset, kielellinen vuorovaikutus, kielifilosofia, pragmatiikka, rasismi, solvaukset