Nsimeyongin messuyhteisön kirkollisten ilmoitusten rooli kommunikoinnin ja yhteisöllisyyden luojana sekä yhteisön peruskertomuksen välittäjänä - Koivunen, Netta (My University, 2018)
Tutkielmani käsittelee sitä, millainen rooli kirkollisilla ilmoituksilla on Kamerunin evankelisluterilaisen kirkon (EELC) pääkaupungissa sijaitsevassa Nsimeyongin seurakunnassa ja miten ne vaikuttavat yhteisön toimintaan. Kiinnitän huomioni siihen, miten ympäröivän kulttuurin vaikutus näkyy kirkollisissa ilmoituksissa. Pyrin selvittämään, vaikuttavatko kirkolliset ilmoitukset yhteisöllisyyden muodostumiseen ja toimivatko ne peruskertomuksen välittäjänä. Aineistoni koostuu Nsimeyongissa syksyllä 2014 kirkollisista ilmoituksista kuvaamieni videointien litteroinneista. Tutkimuksessa tein osallistuvaa havainnointia, mutta varsinaisen analyysin toteutin laadullisena sisällönanalyysinä ja aineistoa analysoin keskeisten käsitteiden avulla. Seurakunta on muistiyhteisö, joka kommunikoimalla ja suorittamalla rituaaleja luo yhteisöllisyyttä ja pyrkii tavoittamaan uusia jäseniä. Peruskertomus on yhteisöä lujittava kertomus, joka kertoo yhteisön historian, mutta samalla se suuntaa katseen tulevaan. Lisäksi yhteisö välittää arvojaan jäsenilleen peruskertomuksen kautta. Havaitsin, että kirkolliset ilmoitukset vaikuttavat seurakunnan toimivuuteen ratkaisevasti. Ilmoitukset ovat ainoa väylä, jonka kautta tavoitetaan kaikki seurakuntalaiset. Ilmoituksia käytetään seurakunnan tapahtumista ja yhteiskunnallista asioita tiedottamiseen sekä valistamiseen. Ympäröivän kulttuurin vaikutus näkyy muun muassa kirkollisten ilmoitusten laajuudessa, tavassa liittää erilaisia opetuksia ilmoitusten yhteyteen sekä seurakunnan tavassa reagoida kuulemaansa. Seurakuntalaisille annettu mahdollisuus esittäytymiseen sekä terveisten välittäminen kirkollisten ilmoitusten yhteydessä ovat luomassa yhteisöllisyyttä paitsi oman seurakunnan sisällä, niin myös laajemmin kristittyjen välille. Ilmoituksissa käytetty uskonnollinen kieli luo yhteisöllisyyden tunnetta ja erottaa muista yhteisöistä. Vastaavasti ilojen ja huolien jakaminen sekä esirukouskehotukset ilmoitusten yhteydessä lähentävät seurakuntalaisia. Kirkolliset ilmoitukset välittävät peruskertomusta ja arvoja. Seurakuntaa muistutettiin kristillisen peruskertomuksen keskeisistä asioista, kuten Jumalan huolenpidosta. Vastaavasti seurakunnan peruskertomusta kerrattiin luterilaisuuden ja oman seurakunnan syntyhistorian muodossa. Kuitenkin kristinuskon varsinainen peruskertomus syntien sovituksesta jäi kirkollisissa ilmoituksissa hieman piiloon.
Keywords: Kamerun, kulttuuri, Kamerunin ev.lut. kirkko (EELC), kirkolliset ilmoitukset, muistiyhteisö, peruskertomus, kommunikointi, yhteisöllisyys, uskonto