Oppimispelit yläkoulun fysiikassa ongelmanratkaisutaitojen kehittämisessä - Keränen, Pyry (My University, 2024)
Oppimispelit ovat 2000-luvun uusi tapa opettaa oppilaille uusia asioita. Erityisesti oppimispelit toimivat hyvin oppiaineissa, joissa toistoa tehtävistä tarvitaan paljon. Fysiikka on yksi näistä oppiaineista. Fysiikassa ongelmanratkaisu on keskeinen osa oppiaineen hallintaa. Hyvät ongelmanratkaisutaidot kehittyvät tekemällä paljon ongelmanratkaisutaitoja vaativia tehtäviä. Oppimispeleillä voidaan oppilaalle saada paljon toistoja ja erilaisia tilanteita oppilaan mielenkiintoa ylläpitäen, jos oppimispelit ovat hyvin tehtyjä. Hyvin tehdyt oppimispelit fysiikan ongelmanratkaisun kannalta sisältävät mielenkiintoisen oppimisympäristön oppilaalle, mielenkiintoa ylläpitäviä tehtäviä sekä otetaan huomioon oppilaiden mahdolliset virhekäsitykset oppimispeliä luodessa. Hyvä oppimispeli onkin sellainen, jossa eteneminen ei ole aivan liian helppoa, mutta toisaalta ei myöskään liian vaikeaa. Vaikeustason asettaminen sopivaksi onkin tärkeä osa pelin tekemistä. Fysiikan opetuksessa on otettava myös huomioon aineen kumulatiivisuus, jolloin esimerkiksi tavoiteoppiminen toimii hyvänä pohjana oppimispelille. Oppimispelin tekeminen on todella työlästä, joten tämän työn johtopäätöksenä oppimispelien tekeminen kannattaisi jättää niihin erikoistuneille ihmisille tai yrityksille, jotta opettajan aika ei liiaksi menisi pelin tekemiseen. Tällöin oppimispelien lopputulos on parempi kuin yksittäisen opettajan tekemänä, kun aiheeseen keskittyneet ihmiset voivat rauhassa viimeistellä pelin tarkoitusta vaativaksi. Hyvin tehdyt oppimispelit ovat opettajalle hyvä keino eriyttää opetustaan oppilaiden taitotason mukaan.
Keywords: oppimispelit, ongelmanratkaisu, yläkouluopetus