Mustamaalattu punikkiministeri : Heikki Ritavuoren murhan uutisointi Suomen lehdistössä vuonna 1922 - Keskitalo, Kalle (My University, 2025)
Kandidaatintutkielman aiheeni on sisäministeri Heikki Ritavuoren murhan uutisointi suomalaisessa lehdistössä. Murha tapahtui 14.2.1922 Helsingissä Nervanderinkadulla, ja sen toteutti suomenruotsalainen porvari Knut Ernst Tandefelt. Tutkimuskysymyksiäni ovat, miten murhasta uutisoidaan ja näkyykö siinä lehtien vahva puoluesidonnaisuus. Lisäksi selvitän sitä, miten uutisoinnissa heijastuu 1920-luvun Suomen poliittinen ilmapiiri. Tärkeimmät alkuperäisaineistoni ovat lehdet Hufvudstadsbladet, Uusi Suomi, Suomen Sosialidemokraatti ja Suomen Työmies. Tutkimuskirjallisuudesta tärkeimpinä mainittakoon Risto Nikun Ministeri Ritavuoren murha (2004) ja Lasse Lehtisen Murhattu ministeri: Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema (2021). Tutkimusmetodina käytän aineiston käsittelyssä lähilukua, laadullista analyysia ja diskurssianalyysia. Keskeisimpinä tutkimustuloksina voidaan pitää havaintoja siitä, että lehtien poliittinen puoluesidonnaisuus näkyy vahvasti niiden uutisoinnissa, ja ne heijastelevat sisällissodan haavojen leimaamaa poliittista puoluekenttää. Ministeri Ritavuoren murhaa konkreettisesti koskevat uutiset ovat sävyltään suhteellisen samansuuntaisia, mutta erityisesti murhaaja Ernst Tandefeltin ja oikeiston vastuusta keskusteltaessa mielipiteet jakautuivat. Oikeistolehdet yrittivät vähätellä Tandefeltin vastuuta ja lehdistön aiheuttaman poliittisen kiihkon roolia, kun taas vasemmistolehdet korostivat tarvetta saada murhaaja sekä oikeistolehdet vastuuseen.
Keywords: Heikki Ritavuori, Ernst Tandefelt, poliittinen väkivalta, poliittinen murha, 1920-luku