Siirtohinnoitteluoikaisun aiheuttaman kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisen keinot ja ongelmat : näkökulmana Suomessa verovelvollinen yhteisö - Hirvonen, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Kansainvälisellä toimialueella siirtohinnoittelu on noussut merkittäväksi verotuskysymykseksi. Veroviranomaiset ovat aktivoituneet verotarkastuksissa ja oikaisevat markkinaehtoperiaatteen vastaisia hintoja. Siirtohinnoitteluoikaisu, joka on tehty etuyhteystransaktion toiselle osapuolelle, ei välttämättä johda tällä hetkellä niin kutsututtuun vastaoikaisuun liiketoimen toisen osapuolen verotuksessa. Tämä aiheuttaa yrityksille kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen vaaran. Tutkielmassa selvitetään, miten suomalainen kansainvälisen konsernin yhtiö voi saada kaksinkertaisen verotuksen poistettua konsernin toiselle yhtiölle toisessa valtiossa tehdyn siirtohinnoitteluoikaisun jälkeen. Ongelmaa lähestytään tutkimalla, minkälaisia keinoja kansainvälisten sopimusten ja Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan yhtiöillä on käytettävissään. Samalla tarkastellaan käytettävissä olevien keinojen keskeisiä ongelmia ja syitä vastaoikaisun epävarmuuteen. Tarkoituksena on keinoja ja ongelmia vertailemalla löytää yrityksen kannalta kannattavin vastaoikaisun hakemisen keino. Tutkielmassa käytetään sekä lainopillista että oikeusvertailevaa tutkimusmenetelmää. Lainopillista tutkimusmenetelmää käytetään analysoitaessa kansainvälisiä sopimuksia, EU-oikeuden sääntöjä sekä kotimaisia säännöksiä. Oikeusvertailevaa menetelmää käytetään vertailtaessa näiden säännösten tarjoamien kaksinkertaisen verotuksen poistamiskeinojen soveltamista. Tutkielman perusteella havaittujen seikkojen perusteella ei voida selkeästi erottaa menestyvintä keinoa vastaoikaisun hakemiseen. Prosessit ovat pitkiä ja epävarmoja. Ainoastaan arbitraatiosopimuksen mukainen arbitraatiomenettely erottuu edukseen siinä olevan ratkaisupakon vuoksi. Ongelmien taustalle kulminoituvat markkinaehtoperiaatteen soveltamiskysymykset. Mikäli sen tulkinta olisi eri maissa yhdenmukaisempaa, olisi kaksinkertaisen verotuksen poistaminen helpompaa.