Luontosuhteen merkitys ja toteutus varhaiskasvatuksessa : luontosuhteen merkitys lapsen kokonaisvaltaiseen kehitykseen ja keinoja tämän tukemiseen - Metsämäki, Tiia (My University, 2021)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin, millainen merkitys lapsen luontosuhteella on lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen kannalta. Tutkimuksessa tutkittiin myös, millä eri tavoin varhaiskasvatuksenopettajat voivat tukea lapsen luontosuhteen muodostumista ja kehittymistä sekä, millaisia erilaisia toimintamuotoja on käytössä luontosuhteen tukemiselle. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa on myös survey-tutkimuksen piirteitä, sillä aineisto kerättiin kyselykaavakkeiden avulla. Aineisto kerättiin vuoden 2020 alussa. Aineiston keruu tehtiin Suomen ladulta saamieni tietojen pohjalta Suomessa sijaitsevista luontopohjaisista päiväkodeista sekä luontopainotteisista kerhoista. Tulokset osoittivat, että aikuiset olivat tietoisia luonnon positiivisesta vaikutuksesta lapsen luontosuhteen muodostumiselle sekä sen vaikutuksesta lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen kannalta. Tuloksista kävi ilmi, että lähes kaikki aikuiset haluaisivat kuitenkin tehdä jotain muutoksia luontosuhteen määrään tai toimintaan luonnossa omassa ryhmässään. Vastanneet toivoivat saavansa lisätietoa luontoaiheisista toimintamuodoista ja toimintatavoista. Eniten toivottiin käytännönläheisiä vinkkejä.
Keywords: luontosuhde, kokonaisvaltainen kehitys, oppimisympäristö toimintamuodot