Rajojen ja vaikutusmahdollisuuksien välissä – sosiaalityön lähijohtamisen haasteet ja mahdollisuudet - Kuru, Ida (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin sosiaalityön lähijohtajien kokemuksia heidän työhönsä liittyvistä vaatimuksista ja voimavaroista. Tutkielman tavoitteena oli syventää ymmärrystä siitä, millaisina sosiaalityön lähijohtajat kokevat oman työnsä arjen tasolla. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimi työn vaatimusten ja voimavarojen malli (Job Demands–Resources, JD-R-malli), joka auttoi jäsentämään haastatteluaineistosta esiin nousevia ilmiöitä. Aineistona tutkielmassa hyödynnettiin laadullista haastatteluaineistoa, joka koostui seitsemän sosiaalityön lähijohtajan yksilöhaastattelusta. Analyysimenetelmänä tutkielmassa hyödynnettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulokset luokiteltiin kahteen JD-R-mallin mukaiseen pääteemaan: työn vaatimuksiin ja työn voimavaroihin. Työn vaatimusten alakategorioiksi muodostuivat kaksoisrooli hallinnon ja työn arjen välillä, työn kuormittava ja vaativa luonne, resurssipula ja säästöpaineet sekä hajautettu työyhteisö ja etäisyys. Työn voimavarojen alakategoriat olivat vaikuttamisen mahdollisuus ja kehittäminen, työyhteisön läheisyys ja tuki sekä asiantuntijuuden ja henkilöstön johtamisen mielekkyys. Tutkielmani tulokset osoittivat, että sosiaalityön lähijohtajien työssä yhdistyvät samanaikaisesti kuormittavat vaatimukset ja motivoivat voimavarat. Keskeisimmät vaatimustekijät liittyivät kaksoisrooliin hallinnon ja arjen työn välillä, resurssien niukkuuteen sekä organisatorisiin rakenteisiin. Työn voimavaroina puolestaan korostuivat vaikuttamisen mahdollisuudet, työyhteisön tuki ja henkilöstöjohtamisen mielekkyys. Tutkielmani tulokset havainnollistavat, miten työn ristipaineet ja eettiset jännitteet heijastuvat lähijohtajien kokemuksiin sekä miten työn voimavarat voivat toimia vaatimustekijöiltä suojaavina tekijöinä. Tutkielma lisää ymmärrystä sosiaalityön johtamisen erityispiirteistä sekä tuo esiin tarpeen tukea sosiaalityön lähijohtajia heidän roolissaan arjen ja hallinnon rajapinnassa toimivina asiantuntijoina.
Keywords: sosiaalityö, lähijohtaminen, työn vaatimukset, työn voimavarat, JD-R-malli, kaksoisrooli, julkisjohtaminen, New Public Management