Virtuaalisen todellisuuden keinot lisätä käyttäjiensä kiinnostusta luonnonsuojelua kohtaan - Rantanen, Anna (My University, 2026)
Ilmastonmuutoksen vuoksi eri alojen toimijat ovat suurien haasteiden edessä etsiessään ratkaisuja kestävän kehityksen mukaisen päätöksenteon ja käyttäytymisen lisäämiseksi yhteiskunnassa. Tulevaisuuden teknologiat, kuten virtuaalinen todellisuus, mahdollistavat entistä vaikuttavampien virtuaalisten kokemusten luomisen. VR:n immersiiviset ominaisuudet tekevät sen kokemuksista omakohtaisia, tehostavat oppimista ja voivat tuoda luontokokemukset saavutettaviksi silloinkin, kun oikeaan luontoon ei ole helppo päästä. Tässä tutkielmassa esittelen keräämäni tutkimuskirjallisuuden kautta, miten vaikuttavia VR-luontokokemuksia suunnitellaan ja millaiset VR-luontokokemukset vahvistavat ihmisten luonnonsuojeluhalukkuutta. Tutkin myös pelillistämisen ja mainospelien ominaisuuksia ja mahdollisuuksia opettavaisten sisältöjen luomiseksi sekä mainonnan tehostamiseksi luonnonsuojelutarkoituksessa. Tutkielmani lisää ymmärrystä siitä, miten teknologian ja luonnon yhdistäminen voi tukea ihmisten ympäristötietoisuutta ja suojeluhalukkuutta tulevaisuuden kestävän kehityksen kasvatuksessa. Kirjallisuuskatsauksen keskiössä on Scuratin ja kumppaneiden ”Exploring the Use of Virtual Reality to Support Environmentally Sustainable Behavior: A Framework to Design Experiences” artikkelissa luoma viitekehys kestävän käyttäytymisen ja päätöksenteon lisäämiseksi VR:n avulla. Myös Stephen Kaplanin luoma teoria ”Attention Restoration Theory” (ART), on keskeinen pohtiessani sitä, millaiset luonnonympäristöt vaikuttavat ihmiseen psykologisesti ja psykofyysisesti. Käsittelemäni Theresa de la Heran vuonna 2019 julkaistu kirja Digital Gaming and the Advertising Landscape käsittelee laajasti vaikuttavia pelejä ja pelillistämistä varsinkin markkinoinnin työkaluna. Aineistoni kautta pohdin tutkielmassa, miten ja millainen virtuaalinen todellisuus voi lisätä luonnonsuojeluhalukkuutta ja mitä apua pelillisillä ominaisuuksilla voi olla sen tavoitteen saavuttamisessa.
Keywords: virtuaalinen todellisuus, virtuaalinen luonto, pelillistäminen, mainospelit, Attention Restoration Theory, kestävän kehityksen kasvatus