Työmuistin keskusyksikön kuormittamisen vaikutus visuaaliseen tietoisuuteen - Lehmusvuo, Tuomas (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, jakavatko työmuistin keskusyksikkö ja visuaalinen tietoisuus yhteisiä prosessointiresursseja. Tämän vuoksi tarkasteltiin keskusyksikön kuormittamisen vaikutusta visuaalisen tietoisuuden tehtävässä suoriutumiseen, eli tietoisuuden kynnykselle esitettyjen Gabor-ärsykkeiden havaitsemiseen. Lisäksi tutkittiin työmuistin kuormittamisen vaikutusta aivoissa syntyviin visuaalisen tietoisuuden sähköfysiologisiin korrelaatteihin. Tietoisuuden sähköfysiologisten korrelaattien avulla selvitettiin, vaikuttaako työmuistin keskusyksikön kuormittaminen visuaaliseen tietoisuuteen fenomenaalisen tietoisuuden vai reflektiivisen tietoisuuden tasolla. Fenomenaalisella tietoisuudella tarkoitetaan henkilön kokonaisvaltaista subjektiivista kokemusta tietyllä hetkellä. Fenomenaalisen tietoisuuden ilmiöt voivat tarkkaavaisuuden avulla siirtyä korkeamman tason tietoisuuden piiriin, eli reflektiiviseen tietoisuuteen. Reflektiiviseen tietoisuuteen päässeitä asioita käsitellään tarkemmin useiden erilaisten kognitiivisten prosessien, kuten esimerkiksi tarkkaavaisuuden ja muistiprosessien avulla. Tutkimukseen osallistui 20 koehenkilöä. Työmuistin kuormittaminen vaikutti heikentävästi visuaalisen tietoisuuden tehtävässä suoriutumiseen, eli Gabor-ärsykkeiden raportoituun havaitsemiseen. Aivosähkökäyrässä havaittiin kaksi tietoisuuden sähköfysiologista korrelaattia. Ensimmäinen näistä oli VAN (Visual Awareness Negativity), joka on takaraivo- ja ohimolohkon päältä mitattu noin 200-300 ms ärsykkeen esittämisen jälkeen esiintyvä negatiivisuuden vahvistuminen vasteena tietoisesti havaittuihin ärsykkeisiin. VAN:n katsotaan olevan fenomenaalisen tietoisuuden korrelaatti. Toinen tutkimuksessa havaittu tietoisuuden korrelaatti oli LP (Late Positivity), joka on päälaenlohkon päältä mitattu noin 350-550 ms ärsykkeen esittämisen jälkeen esiintyvä positiivisuuden vahvistuminen vasteena tietoisesti havaittuihin ärsykkeisiin. LP:n katsotaan olevan reflektiivisen tietoisuuden korrelaatti. Työmuistin keskusyksikön kuormittaminen ei vaikuttanut fenomenaalisen tietoisuuden korrelaatti VAN:n amplitudiin EEG-mittauksessa, mutta vaikutti reflektiivisen tietoisuuden korrelaatti LP:n amplitudiin sitä heikentäen. Reflektiivinen tietoisuus näyttäisi täten jakavan yhteisiä prosessointiresursseja työmuistin keskusyksikön kanssa, kun taas fenomenaalinen tietoisuus näyttää tutkimuksen mukaan olevan työmuistin keskusyksikön toiminnasta erillinen prosessi.