Rikos- ja turvallisuusperusteiset karkotukset turvallisuuden määrittäjinä Sisäministeriön lainsäädäntöhankkeessa : Viranomaislausuntojen ja eduskunnan lähetekeskustelun analyysi määrällisen sisällön erittelyn keinoin - Kuitunen, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro gradu –tutkielman aiheena ovat rikos- ja tuvallisuusperusteiset karkotukset Suomessa. Tutkimuksen kohteena on lainsäädäntöhanke ”Rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistaminen” (SM045:00/2015), joka tähtää ulkomaalaislain (301/2004) muuttamiseen ja tiettyjen karkotusten täytäntöönpanon nopeuttamiseen. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata oikeudellista muutosta ja sen liittymäkohtia yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Tutkimus hyödyntää yhteiskuntatieteellisten makroteorioiden näkökulmia ja käsitteitä. Aiheeseen syvennytään lisäksi kansainvälisen empiirisen tutkimuksen, erityisesti liikkuvuuden kriminologian tutkimusperinteen kautta. Tutkimuksessa pyritään kuvaamaan rikos- ja turvallisuusperusteista karkotusta yhtäältä tilastojen ja toisaalta virallislähteiden näkökulmasta. Tutkimuksen aihetta taustoitetaan Maahanmuuttoviraston maastapoistamis- ja karkotuspäätöstilastoilla. Tämän lisäksi tutkimusaineisto koostuu luonnoksista hallituksen esityksiksi lausuntokierroksilla annetuista viranomaislausunnoista ja hallituksen esityksestä käydyn eduskunnan lähetekeskustelun puheenvuoroista. Tutkimusmetodina käytetään määrällistä sisällön erittelyä ja analyysissa hyödynnetään SPSS-tilasto-ohjelmaa. Tulokset esitellään kuvaajina sekä suorina jakaumina ja ristiintaulukointeina. Tutkimuksen tilastollisen taustoittavan katsauksen perusteella voidaan todeta rikosperusteisten karkotusten koskevan määrällisesti kohtuullisen harvaa joukkoa vuositasolla. Tutkimuksen mukaan ulkomaalaiset rikolliset kuitenkin esitetään turvallisuusuhkana. Lisäksi samalla kun maahanmuuttopolitiikasta yleisesti käydään kiivasta ja polarisoitunutta keskustelua, vallitsee rikos- ja turvallisuusperusteisista karkotuksista vaiettu konsensus yli sekä puolue- että oppositio- ja hallitus-rajojen, mikä sivuuttaa ilmiöön liittyvät yhteiskuntateoreettiset ja oikeudelliset ristiriitaisuudet. Rikos- ja turvallisuusperusteisten karkotusten yhteiskunnallinen funktio on tutkimuksen mukaan turvallisuuden parantaminen ja lakimuutoksella pyritään ylläpitämään suomalaista turvallisuutta, joka rakentuu karkotettavien toiseuttamisen ja uhkakuvien kautta. Tutkimuksen mukaan viranomaiset osin epäilevät lakihankkeen hallinnon nopeuttamiseen liittyvien tavoitteiden toteutumista käytännössä.