MOBIILIRAHAPALVELUT JA AFRIKKA : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Jaakola, Mikko (My University, 2018)
Mobiiliteknologian kehittyminen ja erityisesti sen halpeneminen on vaikuttanut siihen, että mobiiliteknologia on otettu käyttöön myös kehittyvissä maissa. Tämä on johtanut siihen, että tätä teknologiaa on alettu hyödyntää niin, että sen avulla voidaan tarjota väestölle palveluita, jotka muuten olisivat heidän ulottumattomissa. Yksi näistä palveluista on mobiilirahapalvelut. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mobiilirahatutkimuksen nykytila sekä mahdolliset aukot tutkimuskentässä. Mobiilirahapalveluiden käyttöä Afrikassa on tutkittu paljon, joten tämän tutkimuksen aineistonkeruu toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tällä tavoin tutkittavasta aiheesta saadaan kartoitettua mahdollisimman laaja ja puolueeton julkaisuiden pohja, joista tutkimusinstrumentin mukaisesti tarkempaan tarkasteltuun valittiin tutkimuskysymykseen sopivimmat. Tutkimuksen julkaisuiden perusteella tarkasteltiin kahdeksaa Afrikan valtiota. Näissä mobiilirahapalveluiden suosio, levinneisyys ja palveluiden tarjoaminen käyttäjille eroavat huomattavasti. Osassa valtioista mobiilirahapalveluiden tarjoaminen on rajoitettu valtion toimesta ja osassa palveluntarjonta on vapaata kaikille toimijoille. Yhdistävänä tekijänä kuitenkin kaikissa valtioissa on se, että suuri määrä ihmisiä elää köyhyysrajan alapuolella ja että merkittävä osa väestöstä on luku- ja kirjoitustaidottomia. Tämä osuus väestöstä on kuitenkin mobiilirahapalveluiden kohderyhmää. Mobiilirahapalveluiden turvallisuus on yksi merkittävä palveluita koskeva aihe. Turvallisuuteen voidaan katsoa liittyvän kaksi näkökulmaa; mahdollistaako palvelut rikollisen toiminnan ja onko palveluiden käyttö turvallista käyttäjille. Lisäksi tämä tutkimus paljasti, että suurin osa nykyisestä tutkimuksesta on keskittynyt teknologisiin järjestelmiin sekä innovaatiojärjestelmiin liittyviin esteisiin, mutta jättänyt huomioimatta sosio-teknisiä sekä yhteiskunnallisia teemoja.
Keywords: mobiilirahapalvelut, mobiiliteknologia, Afrikka, turvallisuus