Anni Kytömäen Margaritan vastaanotto kirjallisuusblogeissa ympäristötunteiden näkökulmasta - Hopsu, Selma (My University, 2025)
Tutkielmassani tarkastelen Anni Kytömäen Margaritan (2020) vastaanottoa ympäristötunteiden näkökulmasta. Aineistona käytän kuutta eri kirjallisuusblogeissa julkaistua kirjoitusta. Kirjoittajat ovat aktiivisia kirjallisuuden harrastajia ja he muodostavat amatöörien ja ammattilukijoiden väliin sijoittuvan eliittilukijajoukon. Blogikirjoitukset paljastavat kirjoittajien käyttämiä kulttuurisia kehyksiä ja raottavat heidän suhdettaan ympäristökirjallisuuteen. Tutkin, kuinka lukijat osallistuvat vuorovaikutukseen teoksen kanssa ja miten he käyttävät toimijuuttaan kirjoittajina. Osoitan, että lukija-kirjoittajat käyttävät joustavasti ja luovasti erilaisia eläytymisen ja tulkinnan strategioita: he eläytyvät teoksen maailmaan ja jatkavat sitä omissa teksteissään, mutta myös tulkitsevat teosta analyyttisesti ja pohdiskelevat sen ympäristöteemaa. Hyödynnän tutkielmassani tähänastista ympäristötunteiden tutkimusta, mutta tarkennan katseeni siihen, mitä tunteita kirjoittajien teksteissä ilmenee ja miten he niistä kirjoittavat. Avukseni olen ottanut Siru Kainulaisen (2016) tuntutilan käsitteen ja Rita Felskin (2024) teorian tekstin ja lukijan välisestä vuorovaikutuksesta. Felskin lumoutumisen käsitteeseen pohjautuu tutkielmassani käytetty lukija-kirjoittajan aktiivista roolia kuvaava eläytymisen käsite. Sovellan tutkielmassani myös Hanna Meretojan (2019) kehittämää kerronnallisen toimijuuden mallia. Mallin kolmen osa-alueen, kerronnallisen tietoisuuden, mielikuvituksen ja dialogisuuden, avulla tarkastelen kirjoittajien teksteissä ilmenevää toimijuutta ja heidän käyttämiään kulttuurisia kertomuksia.
Keywords: Anni Kytömäki, ympäristötunteet, kerronnallinen toimijuus