Väkivaltaisuus ensimmäisen psykoosijakson aikana - Rikkonen, Helmi; Pakkanen, Joona (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää väkivaltaisuuden määrää ensimmäisen psykoosijakson aikana, sekä sitä, mitkä riskitekijät väkivaltaisuuteen vaikuttavat. Tutkimus suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, johon valikoitui mukaan yhteensä 11 artikkelia. Tämän lisäksi väkivaltaisuuden määristä suoritettiin meta-analyysi, johon sisällytettiin 10 artikkelia. Kirjallisuushaku suoritettiin PubMed, PsycInfo (EBSCO), sekä Psychology Database (ProQuest) tietokannoissa. Mukaan otetuissa tutkimuksissa tutkittiin väkivaltaisten tekojen määrää ensimmäisen psykoosijakson aikana ja/tai väkivaltaisuutta lisääviä riskitekijöitä ensipsykoosin aikana. Väkivaltaisuuden määrä osoittautui ensipsykoosipotilaiden keskuudessa merkittäväksi. Tutkimuksien välillä löytyi eroja siinä, mitkä tekijät vaikuttivat merkitsevästi väkivaltaisuuden lisääntymiseen. Yhteisinä tuloksina riskitekijöiksi ensimmäisen psykoosin aikana osoittautui aikaisempi tai psykoosinaikainen huumeiden käyttö sekä aikaisempi väkivaltahistoria ja -rikollisuus. Tulosten perusteella voidaan sanoa ensimmäisen psykoosijakson potilailla olevan suurentunut riski väkivaltaiselle käyttäytymiselle. Tekijöitä, jotka lisäävät tai ennustavat väkivaltaista käyttäytymistä on useita ja joillakin henkilöillä riskitekijöitä voi olla useita päällekkäisiä. Tästä tutkimuksesta saadut tulokset antavat tuoretta tietoa ensipsykoosin aikaisesta väkivaltakäyttäytymisestä, sekä sitä lisäävistä riskitekijöistä. Aihetta on tärkeää tutkia, sillä se on jatkuvasti ajankohtainen ilmiö, ja haitallisien riskitekijöiden tunnistaminen voi auttaa tunnistamaan ne henkilöt, joilla on suurentunut riski käyttäytyä itselleen ja muille vahingollisesti.
Keywords: väkivaltaisuus, riskitekijät, ensimmäinen psykoosijakso