TIETOKONEOHJELMIEN OIKEUDELLISEN SUOJAN OIKUKAS KEHITYS EUROOPASSA - Perinteiset Immateriaalioikeudet Modernissa Maailmassa - Sundman, Niclas (My University, 2020)
Tietokoneohjelmat muodostavat luonteensa vuoksi erityislaatuisen immateriaalioikeuksilla suojattavien tuotteiden ryhmän. Tutkielmassa selvitetään tietokoneohjelmien oikeudellisen suojan kehitystä Euroopassa sekä tämän kehityksen taustalla vaikuttaneita tekijöitä. Tarkoituksena on luoda kattava kokonaiskuva tietokoneohjelmien oikeudellisen suojan kehityskaaresta Euroopassa, jonka perusteella on helpompi hahmottaa myös oikeudellisen suojan nykytila ja mahdollinen kehitystarve. Tutkimus on luonteeltaan pääosin oikeushistoriallinen siinä rakennettaessa ja analysoitaessa tietokoneohjelmien oikeudellisen suojan kehityskaarta Euroopassa. Tutkimuksessa esiintyy kuitenkin myös lainopillisia piirteitä siinä systematisoitassa tietokoneohjelmien oikeudellista suojaa. Tutkimuksen perustana oleva lähdeaineisto koostuu pääosin oikeuskirjallisuudesta, oikeudellisista artikkeleista, oikeudellisista ratkaisuista sekä kansallisesta ja kansainvälisestä lainsäädännöstä näiden valmisteluaineistoineen. Lähteinä käytetään näiden lisäksi muun muassa erinäisiä verkkolähteitä ja tilastotietoja. Tietokoneohjelmien oikeudellisen suojan kehityskaari ei ole ollut erityisen suoraviivainen. Tietokoneohjelmien ulottaminen perinteisten immateriaalioikeuksien piiriin on ollut ongelmallista tietokoneohjelmien vaikeasti ymmärrettävän luonteen takia, ja tie suojan piiriin on ollut hidasta ja epävarmaa. Merkittävimpänä oikeudellisen suojan kehitystä ajavana tekijänä esiin voidaan nostaa teknologisen kehityksen mukana kasvanut tietokoneohjelmien taloudellinen arvo ja niihin kohdistuva piratismi. Tulkinnan keinoin tietokoneohjelmat on kyetty saattamaan soveltuvin osin tekijänoikeus- ja patenttisuojan piiriin, mutta tästä huolimatta oikeustila on edelleen epävarmalla pohjalla ja oikeusvarmuuden saavuttamiseksi tätä kehityskaarta tulisi jatkaa.
Keywords: tietokoneohjelmat, tekijänoikeus, patentit, oikeushistoria, piratismi, sui generis, immateriaalioikeus