Nilviäiset ja nilviäisasenteet Raisiossa - Åhlman, Hilkka (My University, 2022)
Kaupunkiekologian historia on lyhyt. Kaupungeissa on kuitenkin asunut maailmanlaajuisesti enemmän ihmisiä kuin maaseudulla jo vuodesta 2006. Tarvetta tutkimuksille nähdään yhä enemmän. Muun muassa vieraslajeja on kaupungeissa suhteellisesti enemmän kuin maaseudulla. Espanjansiruetana on Etelä-Euroopasta lähtöisin oleva vieraslaji, joka on levinnyt laajalle Keski- ja Pohjois-Eurooppaan 1900-luvun loppupuolella. Laji on tavattu ensi kerran Suomessa vuonna 1994. Ilmastonmuutos todennäköisesti lisää espanjansiruetana- populaatioiden kokoa ja näin myös lajin vahingollisuutta pohjoisilla viljelyalueilla, sillä laji on merkittävä viljely- ja puutarhakasvien tuholainen. Viime aikoina Raision kaupungin kolmella asuinalueella, Merinuorikkalassa, Ihalassa ja Tikanmaalla, on tehty useita havaintoja nopeasti leviävästä haitallisesta espanjansiruetanasta. Espanjansiruetana on kaupunkialueiden maanilviäisistä parhaiten tunnettu. Selvitin työssäni pienimuotoisesti, mitä nilviäislajeja tavattiin Raision neljällä omakotialueilla elo-syyskuussa 2021 sekä millaisia pientaloalueiden asukkaiden nilviäisasenteet ovat. Alueista kaksi, Ihala ja Merinuorikkala, oli espanjansiruetanan suhteen ennalta tiedossa olevia ongelma-alueita. Kahdella muulla alueella, Kaanassa ja Metsäarossa, ei oltu havaittu siruetanaongelmaa. Kotiloiden ja etanoiden keruumenetelminä käytin poimintaa, seulontaa, haavintaa ja loukkupyyntejä. Kotiloista kaikilta alueilta löytyi määrällisesti eniten lehtokotiloita. Etanoista etenkin ongelma-alueilta löytyi odotetusti paljon espanjansiruetanoita. Myös Kaanaassa, joka ei ollut ongelma-alue, espanjansiruetana oli runsain laji. Asukkaiden asenteita nilviäisiä kohtaan kartoitin kvantitatiivisella kyselyllä. Sain kultakin neljältä Raision tutkittavalta pientaloalueelta vähintään 20 haastatteluvastausta. Nilviäisasenteissa oli paljon vaihtelua pientaloalueiden välillä eivätkä asenteet eronneet tilastollisen merkitsevästi ongelma-alueiden ja kahden muun alueen välillä.

The history of urban ecology is short. However, more people have lived in cities worldwide than in rural areas since 2006. There is a growing need for research. Among other things, there are relatively more alien species in cities than in rural areas. The Spanish slug is an alien species native to southern Europe that has spread widely to central and northern Europe in the late 20th century. The species was first found in Finland in 1994. Climate change is likely to increase the size of Spanish slug populations and thus the species' harmfulness in northern farming areas, as the species is a major pest of crops and horticultural crops. Recently, several observations of a rapidly spreading harmful Spanish slug have been made in three residential areas of the city of Raisio, Merinuorikkala, Ihala and Tikanmaa. The Spanish slug is the most known terrestrial mollusc in urban areas. In my work, I investigated on a small scale the terrestrial mollusc diversity in Raisio's four small-house areas in August-September 2021, as well as the attitudes of local inhabitants in these areas towards snails and slugs. Two of the areas, Ihala and Merinuorikkala, were known in advance as problem areas of Spanish slugs. The other two areas, Kaanaa and Metsäaro, were so-called non-problem areas for Spanish slugs. As collection methods for conchs and snails, I used hand-picking, sieving, sweep netting and pitfall trapping. In all four areas, the most abundant species was the Copse snail. As expected, a lot of Spanish slugs were found especially in the problem areas. The Spanish slug was the most common species also in one of the non-problem areas, Kaanaa. I also surveyed the attitudes of local inhabitants towards molluscs using a quantitative survey. I received at least 20 interview responses from each of the four small-house areas in Raisio. There was a lot of variation in mollusc attitudes between small-house areas. There were no statistically significant differences in mollusc attitudes between problem and non-problem areas.
Keywords: nilviäinen, espanjansiruetana, vieraslaji, asenne