Kirkkolöydöt kertovat : Neljän Varsinais-Suomen keskiaikaisen kirkon arkeologisten löytöjen vertailu - Melasniemi, Elisa (My University, 2024)
Työssä käsitellään neljän Varsinais-Suomen alueella sijaitsevan keskiaikaisen kirkon arkeologisia löytöjä. Opinnäytteeseen valitut kirkot ovat Turun tuomiokirkko, Naantalin birgittalaisluostarin kirkko eli nykyinen Naantalin kirkko sekä Perniön ja Raision kirkot. Työn rajaus on tehty perustuen kirkkojen sijaintiin Varsinais-Suomen alueella, kirkoissa on pitänyt olla arkeologiset kaivaukset sisätiloissa ja kaivauksilta on otettu talteen löytöjä, ja tutkimuksista on säilynyt kirjallisia lähteitä. Työhön valittujen kirkkojen kaivaukset sijoittuvat 75 vuoden sisälle. Ensimmäiset kaivaukset tehtiin Turun tuomiokirkossa 1922–1925 ja tuoreimmat arkeologiset tutkimukset on tehty Naantalin kirkossa vuosina1996–1997. Naantalin kirkko on ainoa työhön valituista kirkoista missä on tehty kahdet arkeologiset kaivaukset kirkon sisätiloissa. Pro gradu -työssä vertaillaan kirkkojen kaivauksissa talteen otettuja löytöjä, kaivausmenetelmiä, kaivauksien ajankohtaa ja kaivausjohtajan taustaa. Lähdeaineiston muodostavat kaivauskertomukset ja löytöluettelot sekä kirkoista tehdyt julkaisut. Tutkimukseen valittujen kirkkojen löytöluetteloissa on ilmoitettu tiedot kaikkiaan 1397 rahalöydöstä ja 1599 muusta löydöstä. Todellisuudessa löytöjä on enemmän käytetyistä luettelointimenetelmistä johtuen. Tutkimusmenetelmä on vertaileva. Löytöjen vertailu löytöluetteloiden perusteella osoittautui haasteelliseksi useastakin syystä. Kaivausten välinen aikajänne, arkeologisten tutkimusmenetelmien kehittyminen, kaivausjohtajien tausta ja kaivausajankohdalle tyypilliset toimintatavat vaihtelivat kaivauksissa sekä niistä laadituissa tutkimuskertomuksissa. Jokaisen työhön valitun kirkon aineisto on uniikki ja muodostunut kaivausajankohdalleen tyypillisellä tavalla. Aineistoon ovat vaikuttaneet myös kirkkojen ikä, status ja kirkkojen restaurointitarpeen määrittämät tutkimusalueet.
Keywords: kirkot, Varsinais-Suomi, arkeologiset löydöt, kirkkoarkeologia