Onko syövän kantasolujen kliininen tunnistaminen vieläkin mahdotonta? - Närvä Elisa (Finland, 2025)
Osa syöpäsoluista kykenee hyödyntämään kantasoluille ominaisia piirteitä. Näihin kuuluvat uusiutumiskyky, mahdollisuus erilaistua sekä suurentunut lääkeresistenssi. Syöpäkantasolut kykenevät muodostamaan uuden kasvaimen yksittäisestä solusta, millä arvellaan olevan ratkaiseva merkitys etäpesäkkeiden muodostumisessa sekä syövän uusiutumisessa kemoterapian ja säteilytyksen jälkeen. Syöpäkantasoluihin kohdistuvilla hoidoilla uskotaan olevan ratkaiseva merkitys tulevaisuuden syöpähoidoissa. Ensiarvoista on kuitenkin kehittää tunnistusmenetelmiä syöpäkantasolujen mittaamiseksi potilasnäytteistä. Käytettävät testimenetelmät taipuvat 30 vuoden tutkimustyöstä huolimatta huonosti kliiniseen diagnosointiin. Tämä johtunee siitä, että syöpäkantasolujen tunnistaminen ei ole yksiselitteistä, vaan valitun menetelmän tulisi solujen suuren muuntautumiskyvyn vuoksi tunnistaa useita erilaisia kantasolutyyppejä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua lähitulevaisuudessa uusien monimerkkiainemenetelmien myötä.