Kaminerin Berliini : Ylirajaisen ja dynaamisen kaupunkitilan kerroksellinen rakentuminen Wladimir Kaminerin teoksissa Russendisko ja Schönhauser Allee - Kantonen, Minna (My University, 2020)
Analysoin pro gradu –tutkielmassani ylirajaisen kaupunkitilan tuottamista ja kuvaamista Wladimir Kaminerin (s.1967) kertomuskokoelmissa Russendisko (2000) ja Schönhauser Allee (2003) sekä Kaminerin konstruoiman kirjallisen kaupungin että konkreettisen Berliinin näkökulmasta. Kaminerin tuotannossa tuotetaan kepeän autofiktiiviseen sävyyn Berliinin ylirajaista kaupunkikokemusta ja arkipäivän kokemuksia monikulttuurisessa Berliinissä. Neuvostoliitosta muurin murtumisen jälkimainengeissa Berliiniin emigroitunut Kaminer käsittelee kertomuksissaan monikulttuurisen kaupungin ylirajaisia sekoittumisia arkipäivän lyhyiden kohtaamisten kautta. Tulkintani mukaan kaupunki nousee teksteistä yhdeksi päähenkilöistä ja elää jatkuvassa muutoksen tilassa, jossa kirjallisen kaupungin ja konkreettisen Berliinin paikkojen kokemus rakentuu historiallisen kontekstin ja ylirajaisten muutosvoimien kerroksina. Tutkielmassani käyn läpi paikan ja tilan muovautumisen lähtökohtia ja sitä miten Kaminerin kertomusten hahmojen identiteetit vaikuttavat kaupungin paikkojen muodostumiseen ja kokemiseen. Kertomusten miljööt ja paikat ovat muodostuneet historiallisten tapahtumien murroksessa ja siirtolaisaaltojen mukanaan tuomat erilaiset kulttuurit ja kielet ovat rakentaneet kerrostuvaa kaupunkia, jossa eri kielet ja kulttuurit muokkaavat ympäristönsä hybridistä ilmapiiriä. Kaminerin kertomuksista analysoimani Berliini ei toimi vain staattisena miljöönä tapahtumien taustalla vaan kaupunki muokkaa ihmisten kokemuksia siinä missä ihmiset muokkaavat kaupunkia. Olen nostanut tutkielmassani esiin myös Kaminerin erikoisen kirjailijaidentiteetin ja autofiktiivisen kertojahahmon, joka osaltaan edustaa kaupungissa vaikttavia kerroksellisia identiteettejä ja tuo kaupungin kokemiseen myös nostalgian näkökulman sekä havainnoi kaupunkitilan muutosta. Hyödnnän tutkielmassani erityisesti Stuart Hallin teorioita identiteetistä, Svetlana Boymin näkökulmaa nostalgiasta ja Lieven Ameelin näkemystä kaupunkitutkimuksellisesta lähestymistavasta kirjallisen kaupungin analysoimiseen. Tutkielmassani selvitän millainen juuri Kaminerin kertomusten ylirajainen Berliini on ja kuinka sen kautta voi peilata konkreettista kaupunkia. Tuotan Kaminerin kertomusten analysoinnin kautta yleistä näkökulmaa ylirajaisuuteen ja kaupunkiin.
Keywords: Wladimir Kaminer, saksalainen nykykirjallisuus, siirtolaiskirjallisuus, identiteetti, ylirajaisuus, monikulttuurisuus, kaupunki