Autenttisuuden rakentuminen Elliott Smithin albumilla Either/Or - Wallin, Nelli (My University, 2025)
Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena on tarkastella autenttisuuden käsitettä populaarimusiikissa ja kuinka se koetaan ja määritellään erityisesti laulaja-lauluntekijä musiikissa. Keskityn pro gradu -tutkielmassani tarkastelemaan Elliott Smithin kolmatta studioalbumia Either/Or (1997) ja pyrin saamaan vastauksen kysymykseen millaisin musiikillisin, esityksellisin ja lyyrisin keinoin Elliott Smith rakentaa autenttisuuden kokemusta Either/Or-albumilla. Tässä laadullisessa tutkielmassa pääasiallisena tutkimusmetodina toimii lähiluku. Lähiluvun metodiin kuuluu teoksen huolellinen ja yksityiskohtainen analyysi, jossa tarkastellaan teoksen osia. Esimerkiksi musiikkiteosta analysoidessa on otettava huomioon sen melodia, harmonia, rytmi, sanoitukset ja rakenne, jotta sen merkitys ymmärretään paremmin. Sovellankin tätä lähestymistapaa tutkiessani autenttisuuskäsityksen diskursiivisia ulottuvuuksia laulaja-lauluntekijämusiikissa ja etenkin Elliott Smithin albumilla Either/Or. Elliott Smithin musiikilla on ollut merkittävä vaikutus 2000-luvun indie- ja vaihtoehtomusiikkiin. Hänen intiimi ja tunnustuksellinen tapa sanoittaa kappaleitaan, joiden teemat käsittelevät usein sydänsuruja, riippuvuuksia tai mielenterveysongelmia jatkaa yhä resonoimista kuulijoiden keskuudessa ja hänen omintakeinen musiikillinen tyylinsä on innoittanut seuraavia lauluntekijöiden sukupolvia. Smithin musiikki on myös vaikuttanut populaarimusiikin soundiin ja sen tuotantoon. Hänen lo-fi äänitystekniikoiden ja epätavanomaisten instrumentointiensa, kuten akustisten kitaroiden ja melodiikan käyttö on inspiroinut 2000-luvun lo-fi musiikin aaltoa. Elliott Smithin kiistattomasta vaikutuksesta musiikkiin ja populaarikulttuuriin huolimatta hänen tuotantoaan on tutkittu akateemisesti hyvin vähän.
Keywords: autenttisuus, Elliott Smith, lo-fi, lähiluku