”Se mitä mulle on tärkeetä tässä työssä” Perhepäivähoitajien ammatti-identiteetti ja sen muotoutuminen - Hyytiäinen, Kirsi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimukseni aiheena on perhepäivähoitajien ammatti-identiteetti. Olen tarkastellut minkälaiset tekijät luonnehtivat perhepäivähoitajien ammatti-identiteettiä ja sen muotoutumista ja mitkä tekijät vahvistavat ja heikentävät. Ammatti-identiteetti ilmiö näyttäytyy tutkimuksessa perhepäivähoitajien työstään esittämien ajatusten, näkemysten ja ymmärryksen pohjalta. Ammatti-identiteetti on aikuisen ihmisen yksi keskeinen identiteetin osa-alue, jonka muotoutumiseen vaikuttavat sekä työntekijä itse että se kulttuurinen ja yhteiskunnallinen konteksti, jossa hän toimii. Ammatti-identiteetin muotoutumis-prosessissa työntekijä nähdään aktiivisena toimijana. Tutkimus on metodeiltaan kvalitatiivinen ja näkökulma on fenomenologis-hermeneuttinen, joka tarkastelee sekä ilmiön olennaista ja tunnusomaista olemista että tekee ilmiötä ymmärrettäväksi. Aineisto on kerätty puolistrukturoiduissa teema-haastatteluissa, joihin osallistui kahdeksan (N=8) perhepäivähoitajaa neljästä eri kunnasta. Aineiston analysointitapa on teoriasidonnainen ja aineistosta on teemoittelun avulla etsitty merkityskokonaisuuksia. Teemojen merkityssisältöjen täsmentäminen tapahtui käsitekartan avulla. Tutkimuksessani olen etsinyt ammatti-identiteettiin ja sen muotoutumiseen liittyviä yhteisiä tekijöitä, jotka mahdollistavat ilmiön ymmärtämisen. Tutkimuksen mukaan perhepäivähoitajien ammatti-identiteetin muotoutumisen pohjana toimivat hyviksi osoittautuneet ratkaisut perhepäivähoitajan työn aloittamiseen liittyen ja aiemman työkokemuksen soveltamismahdollisuudet nykyisessä työssä. Merkityksellinen voimavara on kokemus työn tärkeydestä, asiakkaiden arvostuksesta ja hyväksi koettu palaute. Ammatti-identiteettiä luonnehtivat samaistuminen perhepäivähoitajaryhmään ja yhteistyön vuorovaikutteisuus niin asiakkaiden kuin koko työyhteisön suuntaan. Näihin liittyen ammatti-identiteetin muotoutumista vahvistavat haastavissa työtilanteissa saatu tuki ja kokemus vaikuttamismahdollisuuksista sekä oppiminen. Olennaista ovat onnistumisen kokemukset asiakassuhteissa ja onnistunut esimiestyö. Ammatti-identiteettiä ja sen muotoutumista heikentävät epävarmuuden tunteet, joita syntyy muuttuneiden työolosuhteiden, omaan terveydentilaan, riittämättömän tuen ja negatiivisen palautteen myötä. Yleistä perhepäivähoitopalvelun haastetta eli perhepäivähoitajien määrän vähenemistä ei koeta ammatti-identiteettiä heikentävänä tekijänä. Tutkimustulokset osoittavat, että yhteisöllisiä ja vuorovaikutteisia toimintatapoja ja -menetelmiä kannattaa perhepäivähoidossa edelleen kehittää ja työssä oppimisen mahdollisuuksia hyödyntää entistä monipuolisemmin.