Moraalinen ahdistus neurologisessa hoitotyössä : - kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Rae, Monica (My University, 2024)
Moraalisen ahdistuksen kokeminen on yleistä hoitotyössä, jossa käsitellään eettisesti haastavia päätöksiä kriittisesti sairastuneiden potilaiden kohdalla. Neurologisessa hoitotyössä käsitellään jatkuvasti eettisiä arvoristiriitoja muun muassa hoidon aloittamiseen, jatkamiseen ja peruuttamiseen liittyvissä päätöksenteoissa. Hoitotyössä joudutaan toteuttamaan keinoja, jotka saattavat olla ristiriidassa hoitajan oman arvomaailman kanssa. Moraalisen ahdistuksen on todettu olevan yhteydessä työhön tyytymättömyyteen ja alalta lähtemiseen. Sillä on yhteys myös potilashoidon laatuun heikentävästi. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on kuvata, minkälaista tutkimusta on tehty moraalisesta ahdistuksesta neurologisessa hoitotyössä, mitä tekijät moraaliseen ahdistukseen ovat yhteydessä, miten se ilmenee ja mitkä tekijät vähentävät moraalista ahdistusta. Järjestelmällinen tiedonhaku toteutettiin PubMed, CINAHL, Cochrane ja Medic tietokantoihin. Tulokseksi saatiin 99 artikkelia, joista viisi (5) tutkimusartikkelia ja yksi (1) manuaalisesti haettu tutkimusartikkeli valikoituivat lopulliseen katsaukseen. Kirjallisuuskatsaus käsittää yhteensä kuusi (6) tutkimusta, joista jokainen on kvalitatiivinen tutkimus aineistokeruumenetelmänä haastattelu. Tutkimustulosten perusteella moraaliseen ahdistukseen yhteydessä olevat tekijät olivat eettiset päätöksentekoon liittyvät haasteet, työolosuhteisiin ja resursseihin liittyvät tekijät, moniammatillinen kommunikaatio ja yhteistyö sekä emotionaalinen kuormitus potilastyössä. Moraalinen ahdistus ilmeni hoitajilla psyykkisenä kuormituksena, fyysisenä uupumuksena ja stressioireina sekä työperäisenä paineena. Moraalista ahdistusta vähentävinä tekijöinä nähtiin merkityksellisyyden ja ammattiylpeyden kokeminen, moniammatillisen yhteistyön ja kommunikaation lisääminen, ammatillinen kasvu ja osaamisen kehittäminen, organisaation tuki, rentoutuminen vapaa-ajalla sekä tilanteiden hyväksyminen ja niihin myöntyminen. Jatkossa on tärkeää määrittää moniammatillisen työtiimin roolien tehtävät ja vastuut yhteistyön selkeyttämiseksi. Osana ammatillista kasvua on tärkeää kehittää yksilön moraalista vahvuutta ja resilienssiä. Moraalisen ahdistuksen vähentämiseksi tarvitaan tämän lisäksi myös organisaatioiden tuki ja kyky joustaa. Kirjallisuuskatsauksen tulosten myötä nousi tarve laatia organisaatiotasolla yhtenevät ohjeet potilashoitoa koskevaa päätöksentekoprosessia varten, jossa varmistettaisiin moniammatillisen yhteistyön toteutuminen ja tiedon jakaminen silloin, kun tehdään potilaan elämän loppuvaiheen hoitoa koskevia päätöksiä.
Keywords: moraalinen ahdistus, moraalinen stressi, eettinen päätöksenteko, neurologinen hoitotyö