Lapsuuden- ja nuoruudenajan kiintymyssuhteiden vaikutus aikuisuuden kiintymyssuhteisiin - Sorvali, Marianna (My University, 2019)
Tutkielmassa tarkasteltiin lapsuudessa ja nuoruudessa syntyneitä kiintymyssuhteita ja miten niiden vaikutus on näkyvissä aikuisen ihmisen elämässä. Tutkielman teoreettisessa osassa käsiteltiin nuoren aikuistumiseen liittyviä kehitystekijöitä, joista ensimmäisenä tarkasteltiin sosialisaation merkitystä filosofisesta näkökulmasta. Kehitysvaiheet lapsesta nuoruuteen ja varhaisaikuisuuteen tarkasteltiin ikävaiheisiin liittyvien kehitystehtävien kautta. Aikuisen ihmisen elämää tarkasteltiin suhteessa perusperheeseen ja omien suhteiden perustamiseen, niin turvallisen kuin turvattoman näkökulman kautta. Tutkielmassa tarkasteltiin lapsuuden ja nuoruuden kiintymyssuhteiden samankaltaisuuksia aikuisuuden kiintymyssuhteiden kanssa. Kiintymyssuhdeteorian tutkiminen painottui John Bowlbyn sekä Mary Ainsworthin teorioihin perustuviin tutkimuksiin. Aikuisen ihmisen kiintymyssuhdetta tarkasteltiin edellä mainittuihin teorioihin perustuvien Michael Sperlingin ja William H. Bermanin sekä Mario Mikulincerin ja Phillip R. Shaverin tutkimusten mukaan. Kiintymyssuhteen nähdään muodostuvan varhaislapsuudessa ja sen vaikutus antaa perustan koko lapsuudelle. Aikuisuuteen liittyvä kiintymyssuhde, joko turvallisena, turvattomana tai välttelevänä, rakentuu lapsuuden kokemuksille. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja laadullista analysointia. Tutkimusaineistona oli 9 aikuista. Haastatteluissa käytiin läpi ajatuksia lapsuuden ja nuoruuden kiintymyssuhteista ja miten niiden vaikutukset ovat edelleen läsnä aikuisen ihmisen elämässä.
Keywords: lapsuuden kiintymyssuhde, perhe, itsenäistyminen, aikuisen kiintymyssuhde