Ohjelmistokonsultoinnin tuki- ja ylläpitopalveluiden hinnoittelu : konstruktiivinen tapaustutkimus - Tantarimäki, Eemi (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee ohjelmistokonsultoinnin tuki- ja ylläpitopalveluiden hinnoittelua konstruktiivisen tutkimusotteen avulla. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää käytännössä sovellettava ja liiketoimintaa tukeva hinnoittelumalli, joka ottaa huomioon palveluiden erityispiirteet, asiakkaiden vaihtelevat tarpeet ja palvelutuotannon kustannusrakenteet. Tutkimuksen lähtökohtana on havainto siitä, etteivät perinteiset ja yleiset hinnoittelumallit välttämättä vastaa riittävästi ohjelmistokonsultoinnin nopeatempoisen ja muuttuvan toimintaympäristön vaatimuksiin. Tämä luo tarpeen monipuolisemmalle lähestymistavalle. Tutkielman teoreettinen perusta rakentuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa tarkastellaan ja analysoidaan erilaisia hinnoittelustrategioita ja niiden soveltuvuutta asiantuntijapalveluihin. Kirjallisuuskatsauksessa arvioidaan näiden mallien soveltuvuutta erityisesti asiantuntijapalveluiden kontekstissa. Samalla perehdytään siihen, kuinka asiakasarvon ja kustannustehokkuuden näkökulmat voidaan integroida hinnoittelukäytäntöihin. Tutkimuksen empiirinen osuus perustuu asiantuntijahaastatteluihin, joiden avulla selvitettiin nykyisiä käytäntöjä, haasteita ja mahdollisuuksia palveluiden hinnoittelussa sekä kerättiin käytännön kokemukseen perustuvia näkemyksiä ja oivalluksia. Nämä täydentävät ja rikastavat kirjallisuudesta saatavaa tietopohjaa. Tutkimuksen aikana muodostettu hinnoittelukonstruktio yhdistää sekä teoriaan perustuvia näkökulmia että haastatteluaineistosta nousevia käytännön havaintoja ja tarpeita. Konstruktion tavoitteena on tarjota kohdeorganisaatiolle konkreettinen työväline, joka auttaa parantamaan palveluiden kannattavuutta, läpinäkyvyyttä ja asiakaslähtöisyyttä sekä tukemaan päätöksentekoa hinnoitteluun liittyvissä kysymyksissä. Kehitetyn mallin avulla pyritään lisäämään kohdeorganisaation kykyä tunnistaa ja viestiä selkeämmin tuotettujen palveluiden asiakasarvoa, mikä puolestaan edesauttaa kilpailukykyä ja pitkäjänteistä asiakassuhteiden ylläpitoa. Laajemmin tutkimus tarjoaa akateemista ja käytännön ymmärrystä siitä, kuinka ohjelmistokonsultoinnin kaltaisten asiantuntijapalveluiden hinnoittelu voidaan toteuttaa tehokkaasti ja joustavasti alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Tutkimuksen johtopäätökset ja kehitetty hinnoittelumalli toimivat arvokkaana viitekehyksenä myös muille samanlaisten palveluiden hinnoittelukäytäntöjä kehittäville organisaatioille.
Keywords: Konstruktiivinen tapaustutkimus, Hinnoittelumallit, Kustannuslaskenta, Empiirinen tapaustutkimus, Hinnoittelustrategiat, Asiantuntijapalvelut