Ystäviä vai hyödyllisiä resursseja? : Ystävyys sosiaalisena pääomana sarjassa Gossip Girl - Areva, Julianna (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa käsittelen ystävyyttä sosiaalisena pääomana nuorten draamasarjassa Gossip Girl (USA 2007-2012). Sarja on tuotettu Cecily von Ziegesarin Gossip Girl -kirjasarjan pohjalta, missä seurataan New Yorkin Manhattanilla elävien eliittinuorten elämää ja yhteentörmäyksiä eri luokka-asemasta tulevien brooklynilaisten nuorten kanssa. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää, miten ystävyys esitetään sosiaalisena pääomana Gossip Girlissä eri luokka-asemien sisällä ja niiden välillä. Tarkastelen, sekä millaista kuvaa sarja maalaa luokkarajojen yli tapahtuvasta sosiaalisesta verkostoitumisesta. Juoni perustuu keskiluokkaisen pojan ulkopuolisuuteen eliittinuorten ystäväpiireissä, mikä johtaa hänet perustamaan Gossip Girl -juorupalstan, jolla hän saisi nostettua statustaan ja kerrytettyä itselleen sosiaalista pääomaa seurapiireissä. Tutkimuksen teoreettisena runkona käytän Pierre Bourdieun (1986) pääomateoriaa ja luokan käsitettä. Bourdieun mukaan yhteiskuntaluokat muodostuvat suhteissa yksilön omistamien pääomien ja niiden välillä tapahtuvien vaihtojen perusteella. Käytän sosiaalisen pääoman ohella erityisesti kulttuurisen pääoman ja taloudellisen pääoman käsitteitä analysoidessani, miten päähenkilöt muodostavat ystävyyssuhteita luokka-asemissaan. Hyödynnän teorialähtöistä sisällöntutkimusta rajaamaan teoreettisen viitekehykseni mukaisia teemoja aineistostani. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ystävyyssuhteiden esitykset sarjassa kannustavat sosiaaliseen kanssakäymiseen lähinnä luokkarajojen sisäisesti. Kulttuurinen ja taloudellinen pääoma määrittää ehtoja sosiaalisen pääoman keräämiselle ylimmässä luokassa, ja tiiviin sisäpiirin ystävyyttä ihannoidaan sen etuoikeuksista huolimatta. Perheen asema antaa lähtökohdat ystävyyssuhteiden muodostamiselle, mutta ystävyyssuhteiden luonne riippuu aina sosiaalisesta ympäristöstä.
Keywords: sosiaalinen pääoma, ystävyys, yhteiskuntaluokka, sisällönanalyysi, Gossip Girl