Ortodonttisen hampaansiirron modifikaatioita - Lappi, Aarne (My University, 2022)
Hampaiden oikomishoito on pitkäaikainen purentavirheiden korjaamiseen tähtäävä hoitomuoto. Pitkittynyt oikomishoito kuormittaa sekä potilasta että yhteiskuntaa sen pääasiallisena maksajana. Hoidon pitkän keston on myös nähty tilastollisesti yhdistyvän hoidon mahdollisiin sivuvaikutuksiin, etenkin juuriresorptioihin. Hampaan siirtoa onkin pyritty nopeuttamaan erilaisilla keinoilla, jotka säästäisivät yksilön ja yhteiskunnan resursseja. Perinteisten metodien lisäksi uusia innovatiivisia tekniikoita on kehitetty. Tässä tutkimuksessa perehdytään kirjallisuuden kautta kortikotomian, matalataajuisen laserin sekä vibraation mahdollisuuksiin ortodonttisessa hampaan siirrossa. Kortikotomia on tutkitusti todettu tehokkaimmaksi keinoksi hampaan siirron nopeutuksessa. Ongelmaksi on kuitenkin noussut leikkauksellisen tekniikan invasiivisuus. Tämän takia perinteisen flap-leikkauksen rinnalle on kehitetty mikroinvasiivisia toimenpiteitä. Matalataajuisesta laserhoidosta (LLLT) on saatu myös lupaavia tuloksia. LLLT:n tutkimusnäyttö on kuitenkin pääasiassa kokeellista. Vibraation mahdollisuuksia on myös selvitetty ortodonttisen hampaan siirron apuna. Tutkimustulokset ovat kuitenkin pitkälti ristiriitaisia. Haasteena on ollut oikean vibraatiotaajuuden, vibraation voiman ja suunnan tarkka määrittäminen. Yhteistä näille kaikille on pyrkimys nostaa metabolista aktiviteettia osteoklastien määrää kasvattamalla alveoliharjanteella toivotun luun resorption nopeuttamiseksi hampaan liikkeen suunnassa. Kaiken kaikkiaan tämänhetkinen tutkimus hampaan siirron nopeuttamisesta on vielä matalalla tasolla. Tutkimusnäyttö ei tällaisenaan salli tehdä varmoja johtopäätöksiä. Laajempia tutkimuksia alalta vaaditaan, jotta hampaan siirron modifikaatioita voitaisiin ottaa yleisesti käyttöön väestötasolla.
Keywords: ortodonttinen hampaansiirto, kortikotomia, laser, fotobiomodulaatio, vibraatio