Monikulttuurinen suomalainen peruskoulu? Monikulttuurisuus peruskoulun opetussuunnitelmissa 1990–2010 luvuilla - Marja-Liisa Mäkelä; Mira Kalalahti; Janne Varjo (Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, 2022)
Artikkelissa tarkastellaan peruskoulun opetussuunnitelmien perusteiden monikulttuurista sisältöä vuosilta 1994, 2004 ja 2014. Tutkimuksessa analysoidaan, miten monikulttuurisuuskasvatus ilmenee opetussuunnitelmissa kahdella eri tasolla: 1) yhteiskunnallisella (minkälaisena yhteiskunnan ja monikulttuurisuuden välinen suhde kuvataan) ja 2) yksilöllisellä (millaiseksi monikulttuurinen oppilas määrittyy).