Työhyvinvointi rehtorin johtamistehtävänä : Peruskoulun rehtorien näkemyksiä - Munne, Riikka (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelin peruskoulun rehtorien näkemyksiä työhyvinvoinnin johtamisesta ja siihen liittyvistä johtamistoiminnoista. Tutkimuksessa painottuu rehtorien henkilökohtainen näkemys ja mielipiteet omasta roolistaan työhyvinvoinnin johtajana. Työhyvinvointi johtamistehtävänä on tutkimusaiheena tärkeä, sillä opettajien työhyvinvointi heijastuu suoraan oppilaiden hyvinvointiin ja oppimistuloksiin. Työhyvinvoinnin johtaminen vaikuttaa siten myös koulun perimmäisen tehtävän, oppilaiden oppimisen, toteutumiseen. Luonteeltaan tutkimus on laadullinen puolistrukturoituna teemahaastatteluna toteutettu tutkimus. Tutkimusjoukko koostuu kuudesta rehtorista, joista kaksi työskentelee alakoulussa, kaksi yläkoulussa ja kaksi koko perusopetuksen kattavassa yhtenäiskoulussa. Haastatteluaineistoja analysointiin teemoittelemalla niitä teorialähtöisesti. Tutkimukseen haastateltujen rehtorien näkemykset työhyvinvoinnin johtamiseen olivat pääosin yhteneviä. Kaikki rehtorit arvostavat opettajien ammattitaitoa ja näkevät roolinsa enemmän taustalla toimivana tukena ja mentorina. Rehtorit kannattavat keskustelevaa ja osallistavaa toimintatapaa ja haluavat ylläpitää ja edistää koulussa yhdessä sovittuja toimintamalleja. Tulosten perusteella voidaan todeta, ettei rehtoreilla ole riittävästi ajallisia resursseja johtaa työhyvinvointia. Rehtorit ovat huolissaan opettajien työhyvinvoinnista ja kokevat, että sekä heillä itsellään että opettajilla on liikaa työtehtäviä. Tulokset antavat viitteitä siitä, että laajemman tutkimuksen toteuttaminen sekä rehtorien että opettajien näkökulmasta olisi hyödyllistä. Rehtorit tarvitsevat työhyvinvoinnin johtamisen tueksi opettajien kokemuksia ja odotuksia esihenkilöään kohtaan.
Keywords: työhyvinvoinnin johtaminen, opettajien työhyvinvointi, peruskoulu, peruskoulun rehtori