Vahinkovakuutusmatematiikkaa for dummies : eli kuinka mallintaa vahinkovaateiden saapumista ja vakuutusyhtiön tuhotodennäköisyyttä - Toivanen, Sara-Emilia (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa käsitellään vahinkovakuutusmatematiikan perusteita, laskuriprosesseja, Poisson-prosesseja, Cramér-Lundbergin mallia ja tuhotodennäköisyyttä. Alussa käydään läpi pohjatietoja ja todennäköisyyslaskennan perusteita, joita käytetään tutkielmassa myöhemmin. Lisäksi luvussa esitellään Poisson-prosessi ja sen ominaisuuksia. Seuraavaksi esitellään Cramér-Lundbergin malli ja sen sovellusmahdollisuuksia vahinkovakuutusten maailmassa, käsitellään tuhotodennäköisyyttä ja vakuutusmaksujen muodostamismahdollisuuksia. Lopuksi käydään lyhyesti läpi muita tapoja mallintaa vahinkovaateiden jakaumaa.
Keywords: laskuriprosessi, Poisson-prosessi, Cramér-Lundberg, tuhotodennäköisyys