Äidin ylipainon asteen ja raskausdiabeteksen yhteys lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen - Näsänen, Laura (My University, 2022)
Ylipaino ja lihavuus ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosikymmenien aikana, erityisesti länsimaissa. Ylipainolla ja lihavuudella on lukuisia terveyshaittoja, ja ne kasvattavat erilaisten sairauksien riskiä moninkertaisesti. Raskaana olevilla naisilla ylipaino voi aiheuttaa muun muassa raskausdiabetesta. Raskausdiabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Sekä raskaudenaikainen ylipaino että raskausdiabetes vaikuttavat myös lapsen kehitykseen. Raskaudenaikaisen ylipainon ja lihavuuden on todettu olevan yhteydessä lapsen myöhempiin mielenterveysongelmiin, kognitiivisen kehityksen viivästymiin sekä heikompaan sosioemotionaaliseen kehitykseen. Myös raskausdiabeteksen on todettu heikentävän lapsen kognitiivista ja sosioemotionaalista kehitystä. Osassa tutkimuksia on havaittu myös sukupuolispesifejä yhteyksiä lapsen kehitykseen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko äidin ylipainon aste tai raskausdiabetes yhteydessä lapsen varhaiseen sosioemotionaaliseen kehitykseen, ja ovatko yhteydet erilaisia tyttö- ja poikalapsilla. Lisäksi selvitettiin mahdollisia sukupuolieroja lapsen sosioemotionaalisessa kehityksessä 12 ja 24 kuukauden iässä. Sosioemotionaalisella kehityksellä tarkoitettiin tässä tutkimuksessa sosiaalista kompetenssia ja käyttäytymisen ongelmia. Tämä tutkimus toteutettiin osana Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmän Raskausdiabetes ja Ravinto -tutkimusta ja tutkimuksen otos koostui 275:stä varsinaissuomalaisesta äidistä, joiden ylipainon aste vaihteli ylipainosta lihavuuteen. Sosioemotionaalista kehitystä mittaamaan käytettiin The Brief Infant Toddler Social Emotional Assessment (BITSEA)-lomaketta, jonka äidit täyttivät kahdesti, lapsen ollessa 12 kuukauden ikäinen ja 24 kuukauden ikäinen. Ylipainon astetta tässä tutkimuksessa mitattiin painoindeksillä ja raskausdiabetes todettiin sokerirasituskokeella. Muuttujien välisiä yhteyksiä analysoitiin Pearsonin korrelaatiokertoimella, Khiin neliö -testillä sekä riippumattomien otosten t-testeillä. Kaikki analyysit tehtiin ensin koko aineistolle, jonka jälkeen molemmille sukupuolille erikseen. Tässä tutkimuksessa ei laajasti löydetty yhteyttä äidin ylipainon asteen ja lapsen sosioemotionaalisen kehityksen väliltä. Äidin lihavuuden havaittiin kuitenkin olevan yhteydessä tytöillä 12 kuukauden iässä havaittujen käyttäytymisen ongelmien vakavuuteen. Raskausdiabetes ei ollut yhteydessä lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen tässä tutkimuksessa. Sukupuolella havaittiin olevan merkitsevä yhteys sosioemotionaaliseen kehitykseen niin, että pojilla esiintyi enemmän käyttäytymisen ongelmia ja tytöillä havaittiin enemmän sosiaalista kompetenssia. Yhteydet havaittiin molemmissa aikapisteissä. Huolimatta siitä, ettei tässä tutkimuksessa voitu todeta vahvoja yhteyksiä äidin ylipainon asteen ja raskausdiabeteksen yhteydestä lapsen sosioemotionaaliseen kehitykseen, on aihetta tärkeä tutkia jatkossa lisää. Ennaltaehkäisemällä raskaudenaikaista ylipainoa ja siten myös mahdollista raskausdiabetesta voidaan vaikuttaa niin äidin kuin lapsenkin terveyteen ja tulevaisuuteen.
Keywords: ylipaino, lihavuus, raskausdiabetes, sosioemotionaalinen kehitys