Välitön ja varhainen implantointi sekä kuormitus - Tikka, Virve (My University, 2023)
Kirjallisuuskatsauksessa selvitetään, millainen vaikutus implantoinnin lopputulokseen sekä implantin ennusteeseen välittömällä ja varhaisella implantointi- sekä kuormitusprotokollalla on. Välittömän ja varhaisen implantoinnin sekä kuormituksen osalta perehdytään protokollien indikaatioihin, kontraindikaatioihin, komplikaatioihin, etuihin ja riskitekijöihin. Lisäksi tarkastellaan, onko implantoinnin ajankohdalla vaikutusta potilastyytyväisyyteen. Aineisto on kerätty PubMedin lisäksi ITI:n (International Team for Implantology) ja EAO:n (European Assocation for Osseointegration) tietokannoista. Artikkeleissa käsitellään sekä osittain että täysin hampaattomaan suuhun asennettuja implantteja. Tutkimukset koskevat niin yksittäistä kruunua, siltaa kuin kokoproteeseja kiinnittäviä implantteja. Varhainen implantointi on luotettava implantointitapa, jota voidaan käyttää monenlaisissa tilanteissa. Vuorostaan välitön implantointi sopii ainoastaan sellaisille alueille, jotka täyttävät tietyt tarkat kriteerit. Kumpaa tahansa protokollaa kliinikko haluaakaan hyödyntää, tulisi hänellä olla jo paljon kokemusta implanttihoitojen toteuttamisesta. Vaikka eri kuormitusajankohtien osalta implanttien selviytymisprosentit ovat korkeita (96–100), vain tavanomaisen kuormitusprotokollan yhdistäminen välittömään sekä varhaiseen implantointiin on suositeltavaa.